Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цонев сравни Пеевски с Берлускони, Карадайъ не бил помагал на родата с къщи за гости

30 май 2019, 08:30 часа • 3691 прочитания

Защо Делян Пеевски за втори път се отказва да отиде в Европейския парламент – при този въпрос близкият му Йордан Цонев, известен с прякора си Данчо Ментата, коментира, че ДПС като казва, че Делян Пеевски е много обичан, не се шегува. Практика в цяла Европа обаче било да не се ходи в Европейския парламент (ЕП), като си избран – по думите на Цонев Силвио Берлускони 7 пъти можел да влезе в ЕП, но се отказал и чак сега отива там.

Припомняме, че Берлускони има много "цветна" репутация и многократни сблъсъци със съдебната система на Италия. За последно срещу него беше заведено дело заради опит да подкупи свидетел по делото, по което беше обвинен, че е правил секс с непълнолетна проститутка – т.нар. "Рубигейт". А през 2015 година Берлускони получи тригодишна присъда за корупция.

Питайте НСО, заяви Цонев при въпрос от какво се страхува Пеевски, та го охраняват толкова много хора. И възкликна леко иронично на въпрос дали Пеевски е по-влиятелен от Доган, като добави, че на много клипове си личало как при споменаването на Доган на митинги по 5 минути имало френетично викане. "Г-н Доган е икона", подчерта Йордан Цонев, който изрично заяви, че в исторически план Доган е направил така, че турското малцинство в България да не реагира както например в Босна и Херцеговина е станало през 90-те години на XX век.

"Ако не ме питате за какво идвам, може и да идвам", заяви вчера (29 май) Делян Пеевски, а Цонев уточни пред Нова телевизия, че е по-важно Пеевски да остане в България, защото имало много работа. Цонев заяви и, че резултатът от евровота е категоричен – хората не искат предсрочни избори. Той влезе отново в темата как България се обезлюдява и поиска политическите сили в страната да изведат приоритети, които са валидни за всеки български политик. Според Цонев, има начин България да тръгне с ускорена стъпка по пътя на икономическия прогрес, като той призова всички партии да седнат на една маса и да прегледат програмите си, за да извадят няколко приоритета – демографската криза и образованието.

В този аспект депутатът от ДПС беше попитан сега какво ще стане, след като съдът позволи на тарикатите с къщи за гости да обжалват наложените им глоби заради сбъркана методика за финансови корекции. Цонев отвърна, че не трябва заради 20-30 къщи да се компроментира цялата програма и отрече, че председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е част от схемата и негови роднини, с протекцията на ДПС, са се възползвали. "Колко можеш да се обогатиш с една къща – като бизнес говоря", попита Цонев.

Интересен аспект е, че Цонев поздрави ВМРО, че не се е държала "фашистки" на тези евроизбори и предположи, че това им е помогнало за добрия резултат.

Що се отнася до резултата на ДПС на евроизборите, който е с около 150 000 души по-малко от очакваното, Цонев коментира, че няма проблем, защото ДПС ликвидирало ДОСТ от политическата карта. На сегашните избори ДОСТ събира около 4-5 000 гласа.

Цонев продължи да критикува преференциите като технология в изборите и добави, че избирателите на ДПС не ползвали много преференцията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес