Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК взе правилното решение да не регистрира двете ДПС, но кое е автентичното?: Анализ на изборни експерти

10 септември 2024, 08:00 часа • 1165 прочитания

ЦИК правилно взе решение да откаже регистрацията на двете коалиции на ДПС. Toва заяви бившият председател на ЦИК Александър Андреев пред bTV. 

Още: Едно наум: ЦИК отказа на Пеевски да участва на частичните избори на 20 октомври

По думите му нормално е една политическа сила да участва в предсрочните парламентарни избори, но трябва да се види как ЦИК ще взима решения за последващи действия. „В работата на ЦИК в периода, в който бях председател, винаги сме се ръководили затова, което ЦИК трябва да вземе решени въз основа на закона. В работата сме се стремели да се разграничим от органи, които могат да ни възлагат поръчки, за да можем да ги изпълняваме“, обясни той.

ЦИК ще взима трудни решения

Според Андреев ЦИК трябва да вземе оттук нататък трудни решения, които няма да удовлетворят нито една партия в резултат на казуса с ДПС. ЦИК е орган, който осъществява охранително производство и работи въз основа на съответните документи. ЦИК не може да навлезе в рамките на един или друг дебат, различен от нейната компетентност, разясни Андреев какви са правомощията на изборната администрация.

Председателят на обществения съвет към ЦИК Ива Лазарова добави, ЦИК е поставена пред сложна ситуация – да покажат, че могат да работят в полза на избирателите. Изборната администрация е поставена от две от политическите формации – БСП и ДПС на вътрешнополитически борби, които ЦИК няма как да предвиди в своята работа, обясни Лазарова.

Кое ДПС има повече права?

Според нея въпросът е как ЦИК ще се ориентира кой от двете коалиции на ДПС е автентичната партия и кой има повече права. Предстои да се види дали някоя от двете фракции ще стигне до Върховния административен съд (ВАС) и ако се стигне до сезиране на съда, трябва да се изчака неговото решение, което ще бъде окончателно, посочи Лазарова.

Още: ВАС гледа две жалби на ДПС на Пеевски срещу ЦИК

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес