Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК предупреждава гражданите за важни срокове, свързани с изборите на 9 юни

21 май 2024, 14:48 часа
Реклама

До 25 май (събота) изтичат важни срокове свързани с изборите, които ще се проведат на 9 юни. Това обяви Росица Матева, председател на ЦИК.

„Избирателите, които имат регистриран настоящ адрес в друго населено място в страната и желаят да гласуват по него трябва да подадат заявление в общинската администрация, за да бъдат включени в списъка“, отбеляза тя.

На 25 май изтича и срокът за подаване на заявления на избиратели, които искат да гласуват с подвижна избирателна кутия (ПСИК). „На 16 май ЦИК изпрати до всички общини напомняне с изтичащите срокове с искане да бъдат осигурени на 24 и 25 май дежурни в общинските администрации, за да могат избирателите да подадат в срок своите заявления и те да бъдат обработени“, добави още Матева. Тя припомни, че ЦИК със свое решение е определила реда за гласуване на избиратели с увреждания.

Източник: БГНЕС

На изборите на 9 юни ще се гласува в 60 държави в 769 секциионни избирателни комисии, като в 389 ще се гласува за Народно събрание и за Европейски парламент. В останалите ще се гласува само за български парламент.

Матева обяви, че ще по предварителни данни в около 245 секции ще има машинно гласуване.

ОЩЕ: ЦИК отново забрани представянето на резултатите от вота преди края на изборния ден

Утре в ЦИК започват консултациите с парламентарно представените партии и коалиции, относно назначаването на съставите на СИК извън страната. В тях ще участва и Министерството на външните работи (МВнР), заяви председателят на ЦИК и добави, че съставите трябва да бъдат назначени до 27 май. Тя отбеляза, че за вота на 9 юни вече има регистрирани за наблюдатели 6 организации.

По отношение на новите местни избори, които ще са на 23 юни, днес изтича срокът, в който партиите и коалициите, които са се регистрирали, следва да подадат документи в общинските администрации.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес