Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК показа бюлетината за вота (СНИМКИ)

16 март 2017, 14:53 часа • 3755 прочитания

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа на нарочна пресконференция бюлетината, с която ще се гласува на предсрочните парламентарни избори.

На събитието стана ясно, че комисията е приела решение във връзка с методическите указания за изборите извън страната, както и начинът, по който трябва да се сгъва бюлетината, за да се запази тайната на вота, предаде репортер на Actualno.com.

"През тази седмица ЦИК отдели внимание и на обучението на районните избирателни комисии и обучението на секционните комисии извън страната", каза говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Той уточни, че към момента за вота са регистрирани 15 НПО-та, а международните наблюдатели са 5 организации. "Към момента застъпници извън страната не са регистрирани", добави Андреев, като каза още, че регистрираните агенции за екзитполове в деня на вота са 6.

"42 са жалбите и сигналите по отношение на предизборната кампания. Издадени са 11 административни акта за установяване на нарушения в рамките на кампанията", добави говорителят. По негови думи информацията по отношение на активността в изборния ден ще може вече по-лесно да се проверява и на мобилни устройства.

Другият говорител на ЦИК Камелия Нейкова добави, че днес е дадено началото на предаването на бюлетините за 8 района в страната. В следващите дни ще бъдат предадени бюлетините и за останалите изборни райони.

По нейни думи вече за около 80 секции са изпратени бюлетините в съответните дипломатически и консулски представителства. Нейкова уточни и че процесът по предаване и транспортиране протича нормално, както и обученията на членовете на районните избирателни комисии. Комисията е подготвила и обучителни видеоматериали за членовете на комисиите в и извън страната.

На пресконференцията стана ясно, че ЦИК е подготвила около 17 000 информационни плакати и 3 000 малки брошури, които се разпространяват на територията на цялата страна.

"В изборния ден информационните материали на ЦИК могат да бъдат разпространявани по секциите", уточни Нейкова.

Александър Станев от дирекция "Информационно обслужване" показа и новия изглед на страницата, която ще представя избирателната активност.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес