Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК отхвърли искането на Чакъров да извади ДПС от коалицията на Пеевски

12 септември 2024, 17:06 часа • 1780 прочитания

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да разгледа постъпилото в рамките на обявения краен срок заявление от Джевдет Чакъров за заличаване на ДПС от коалицията "ДПС - Ново начало", с която Делян Пеевски и неговата фракция ще участват на изборите наесен.

Пеевски е подал по имейл заявление за оставането на партията във формацията около 19 часа вчера (11 септември) - два часа след изтичането на крайния срок.

Въпреки това комисарите решиха да оставят без разглеждане постъпилите документи и така партията ще остане в коалицията на Пеевски, като аргументът на докладчика по преписката Елка Стоянова е, че ДПС може да се представлява заедно и поотделно от двамата ѝ председатели, а заявленията са "противоречащи си". Още: Очаквано: ВАС не допусна ДПС-Доган до изборите

Решението беше покрепено от 12 от членовете на ЦИК, двама бяха против. Против гласуваха Ерхан Чаушев и Севинч Солакова

Аргументът на ЦИК за решението е, че изборната комисия няма възможност да прецени каква е действителната воля на партията, обясни членът на Комисията Елка Стоянова.

"Избрените действия във всичките тези писма са извършени от лица, които надлежно представляват партията и имат еднакви и равни права да представят пред ЦИК документи и искания, но с оглед на противоречивостта на тези заявления ЦИК няма възможност да прецени каква е действителната воля на партията", заяви тя.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес