Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК: 9 600 машини са с изтекла гаранция, но могат да работят

11 октомври 2024, 08:50 часа • 456 прочитания

9 600 машини за гласуване са с изтекла гаранция. Това стана ясно от думите на председателя на ЦИК Камелия Нейкова, която участва в сутрешния блок на БНТ.

Тя уточни, че тези машини са доставени през 2021 г., а гаранционният им срок е тригодишен.

"Дори да е изтекъл - това не означава, че не могат да работят. Чувала съм директорът на "Сиела Норма", че може да работят 50 години. Ние всички имаме уреди, чийто гаранционен срок е изтекъл, но не ги изхвърляме", добави тя. 

Тя отбеляза обаче, че в гаранционния срок поддръжката на машините е безплатна, а при изтекла гаранция, има доплащане. ОЩЕ: Над половин милион лева за изборна реклама само за 10 дни: Ето колко са похарчили партиите

Дефектни машини няма да се използват

Такова уверение даде председателят на ЦИК, като уточни, че те няма да влязат дори в демонстрационната част. "В изборния ден ще участват машини, които не са дали такива проблеми", добави Нейкова. 

"На всички избори възлагаме профилактика на машините. С използването на тези машини може би се натрупват някакви проблеми. Разбира се, че не е хартията. Това вече не знам колко пъти се повтори. Колко пъти се направиха изпитвания в акредитирани лаборатории", посочи Нейкова. 

Стара хартията няма да се използва

Нейкова коментира и притесненията, че може да се ползва стара хартия за машините.

"По никакъв начин няма да се допусне използването на хартия, използвана в предходни избори. ЦИК взе решение в края на септември и възложи на всички областни управители, на кметовете и печатницата на БНБ - всички неизползвани хартиени ролки, да бъдат унищожени", подчерта Нейкова. ОЩЕ: ЦИК обяви къде се пазят машините за гласуване

Бонуси за отличниците в секциите

От думите на Нейкова стана ясно, че към момента няма решение да има бонус за тези, които не са допуснали грешки в протоколите. 

"Мисля, че възнагражденията са добри", смята тя. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес