Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Царят: Дразня се, когато от Европа ни наричат корумпирани

30 май 2018, 15:02 часа • 3664 прочитания

На осемдесет години съм и много съм видял в живота си. Съжалявам, но не съм видял нито една държава, в която да няма известно ниво на корупция. Това каза в интервю за швейцарското списание „Die Weltwoche” Н.В. Цар Симеон Сакскобургготски.

„Не е справедливо, когато ни наричат корумпирани като цяло. Може и да има отделни случаи. Те могат да се осветляват, решават, да се борим с тях. Но не може да се обобщава. Има много честни, трудолюбиви хора тук, които мислят модерно и нямат и най-малкото намерение да дават или да получават подкупи. Тези упреци обезсърчават и обиждат. Дразня се, когато хора от ЕС ни четат надменни нравоучения за корупцията и правовата държава. Правим, каквото можем“, коментира Сакскобургготски.

На въпрос каква роля играе комунистическото минало, Симеон Сакскобургготски отговори, че всички държави от съветския Източен блок споделят едно тежко наследство.

„Две поколения знаеха единствено централизирана, тоталитарна система. И тя да се промени в пазарна икономика от днес за утре – това никога не го е имало. Някои от по-умните глави при комунистите се усетиха отрано каква е повелята на деня и започнаха своего рода приватизация – разбира се без за нея да има необходимите морални предпоставки. По този начин се опорочи разбирането за пазарна икономика. Би трябвало да се проявява повече разбиране и съпричастност когато говорим за определени пороци“, заяви той, цитиран от Фокус.

„Вземете един конкретен пример от България – съдебната система. При комунистите повечето съдии изповядваха марксистки възгледи. Като дойде демокрацията, демократите започнаха възгласи: „Вън! Искаме нашите хора да станат съдии!“ И изведнъж правораздаването се политизира, което е изобщо недопустимо. Затова възникнаха и трудни ситуации, които един шведски или испански съдия никога не може да разбере“, каза още Сакскобургготски.

За отношенията между Москва и Запада той коментира, че напълно погрешно е за всичко да се обвинява Русия или Путин. „Трябва да бъдем по-прагматични и по-внимателни. Погледнете картата на света – трябва да живеем с Русия. А за България това важи с още по-голяма сила. Великата Русия дори не знае къде сме ние на картата. Към Русия не бива да се върви с рогата напред. Санкциите ни вредят по-скоро на нас. Това са автоголове, които ЕС си бележи“, допълни още той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес