Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цачева: България ще структурира службата на европейския прокурор

26 октомври 2017, 18:34 часа • 2214 прочитания

По време на българското европредседателство върху нас ще падне тежестта за структурирането на службата на европейски прокурор. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на пресконференция след годишната министерска среща ЕС – Западни Балкани в областта на правосъдието и вътрешните работи под егидата на Естонското председателство на Съвета на ЕС във връзка с европрокуратурата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Приет е регламентът за службата на европейски прокурор. По време на българското председателство тежестта върху нас ще падне върху структурирането на тази служба, с оглед обхвата на дейност и нейната компетентност. В рамките на председателството България е предвидила нарочна конференция през месец март, когато отново тази тема ще бъде обсъдена заедно с държавите членки на ЕС, но така също и с участието на магистрати, представители на академичната мисъл и прокурори“, поясни Цецка Цачева.

Тя допълни, че предметът на дейност, компетентността на службата, ще бъде изцяло по отношение на контрол върху начина, по който се използват европейските средства. „Това са средствата на всички нас, европейските данъкоплатци. Сроковете, в които ще започне да функционира тази служба са предвидени, съгласно регламента през 2021 г. Има един нелек път на структуриране на организацията на работата, изготвянето на правила за избор на европейски прокурори, на прокурори представители на другите държави членки, така че всичко това предстои и е наша отговорност за времето на българското председателство“, поясни Цачева.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес