Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България се съгласи да оказва поддръжка на силите за реагиране на НАТО като страна домакин

15 октомври 2024, 14:45 часа • 598 прочитания

Министерският съвет прие решение, с което одобри проект на „Техническо споразумение между Върховното Главно Командване на Обединените Въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) и всички държави членки на Алианса. То е за "създаване на временна рамка за осигуряване на поддръжка от страната домакин на съюзните сили за реагиране (ARF)“.

Така България изразява съгласието си да оказва поддръжка като страна домакин на съюзните сили за реагиране. С цитираното решение на Министерския съвет страната ни потвърждава поетите ангажименти за оказване на такава поддръжка при активиране на тези сили.

Още: "Няма да ни сплашиш": Марк Рюте с послание към Путин от новата база на НАТО за Украйна

Снимка: Министерство на отбраната

Многонационалната бойна група у нас

Припомняме, че у нас действа многонационална бойна група на НАТО с рамкова държава Италия. Създадена през март 2022 г., бойната група в България се състои от приблизително 1100 войници от няколко съюзници в Алианса, включително България, Гърция, Италия, САЩ. Тя комбинира пехота, противовъздушна отбрана, противотанкови и инженерни елементи.

Още: Ротация на българския контингент от състава на Многонационалната бойна група в България

Това е една от осемте многонационални бойни групи на НАТО - другите са в Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Те действат заедно със силите на съответната страна домакин, провеждайки учения и различни други дейности във връзка с отбраната.

Още: Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес