Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България има ново правителство! Парламентът прие кабинета "Петков"

13 декември 2021, 16:02 часа •
Реклама

България има своето ново редовно правителство. Един месец след третите за тази година парламентарни избори 47-ото Народно събрание избра Кирил Петков за министър-председател, както и предложеният от него състав на Министерски съвет.

Решението беше взето със 134 гласа "за", 104 "против", без "въздържал се".

В кабинетът "Петков" има представители на четирите формации, които вече подписаха коалиционно споразумение - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". Вижте тук подробности за състава на кабинета "Петков".

Преди старта на дебатите думата беше дадена на кандидатът за министър-председател Кирил Петков, който разкри приоритетите на бъдещото правителство. Какво каза той - четете тук.



ГЕРБ посочи "кръстника" на новото правителство

 

"Това правителство връща бившата комунистическа партия и мрежите на Държавна сигурност на власт", заяви първи Даниел Митов от ГЕРБ.

"Очевидно е, че силовите министерства остават под контрола на Румен Радев, който е "кръстникът" на това правителство. Ние нарекохме този елемент пети коалиционен партньор. Властта се използва за овладяване на държавата, също както го направи Путин в Русия. Дано ПП не се чете като "пълна подмяна", "правителство за поръчки" или дори като послепис", каза още Митов. 

По думите му да смяташ, че поредният заем ще решим проблемите с инфлацията, икономиката, здравеопазването и образованието, е като да си мислиш, че още една ракия ще те излекува от тежък махмурлук. Опасните заявки за харченето на много пари заплашва влизането в еврозоната. Структурата на новия кабинет ни предлага повече администрация, каза още Митов.

От друга страна Любен Дилов-син заяви, че българинът има афинитет към хора, които нарушават Конституцията, което беше препратка към решението на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков. Дилов-син направи аналогия с отборите, които е правил бившият национален селекционер по футбол Димитър Пенев.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков потвърди тезата, че докато Бойко Рашков е министър на вътрешните работи, правителството няма да може да разчита на парламентарната му група.

 

За първи път от парламентарната трибуна се изказа и Христо Петров от "Продължаваме промяната", по-известен Ицо Хазарта. Повече за неговото изказване - четете тук.

ДПС няма да подкрепи кабинета 

ДПС няма да подкрепи предложената програма и правителство, защото не сме участвали в преговорите за тях. Ще бъдем конструктивна опозиция, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Народът поиска истинска и работеща промяна, а не подмяна. Ние от ДПС искаме промяната да се случи. Това заяви лидерът Карадайъ.

Кризите няма да се решат с липса на институции и с анти ДПС риторика и агресия. Ще подкрепим нужните решения в подкрепа на благосъстоянието на гражданите, които гарантират решаване на кризата, възстановяване на демократичните устои на страната, нормалност в политиката, както и прекратяване на всякакви корупционни практики, добави Карадайъ.

Демокрацията се намира в сложен етап от развитието си. Основна задача на НС е да възстанови демокрацията и да се справи с институционалната криза в страната. България има нужда от редовен кабинет. Националният ресурс не е достатъчен. Планът за възстановяване и оперативните програми изостават. Безкритичното допускане на нарушаване на конституцията и законите на страната и грозните прояви на полицейщина ерозират демокрацията и държавността. И не могат да имат никакво оправдание, добави Карадайъ.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев каза, че има усещането за дежа вю. Той сравни мотото на проектокабинета "Нулева толерантност към корупцията" с изказвания на предишния премиер Бойко Борисов от 2009 г., след което спомена, че и някои от "юпитата на Царя" са дошли със същия лозунг. 

За него второто дежа вю е отричане на предишните управления - нещо, с което започнало управлението и на ГЕРБ. В изказването си Цонев за пореден път атакува собственика на "Капитал" Иво Прокопиев, като обяви, че той стои зад проекта "Продължаваме промяната".

След него на трибуната излезе лидерът на БСП в оставка и кандидат за вицепремиер Корнелия Нинова. Какво каза тя - четете тук

 

Без подкрепа и от "Възраждане"

Парламентарната група на "Възраждане" няма да подкрепи проектокабинета "Петков". Това обяви лидерът ѝ Костадин Костадинов. Според него политиките на бъдещия кабинет са продължение на управлението на ГЕРБ. По думите на Костадинов в споразумението няма решения за демографската криза, няма министър за българите в чужбина, а думата "национален интерес" не била изпълнена със съдържание.

Отново бе спомената и Истанбулската конвенция, като според лидера на "Възраждане" се търси опора в нея. Явор Божанков от БСП каза, че в споразумението няма и дума за конвенцията, а решението на Конституционния съд за нея е ясно.

Съпредседателят на "Демократична България" в оставка Христо Иванов също взе думата. Какво каза той - четете тук.

СДС: Това правителство ще има три златни пръста

Лидерът на СДС, която е коалиционен партньор на ГЕРБ, Румен Христов, обяви, че бъдещото правителство ще има три златни пръста, визирайки парламентарните групи, които застават зад него, както и 6 министри, които са "на президента Радев".

"Какво правят доскорошни колеги от ДСБ в тази коалиция", попита той и ги обвини, че влизат в коалиция в БСП. По думите му това доказва, че в този парламент единствената консервативна десница е ГЕРБ-СДС.

Бившият социален министър Деница Сачева от ГЕРБ критикува разделянето на министерството на икономиката и предлагането на Корнелия Нинова за министър в едната му част, както и плановете за съкръщаване на държавната администрация.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес