Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е предпочитаният маршрут за джихадистите заради слабата охрана

23 февруари 2015, 13:00 часа • 17203 прочитания

Някои западноевропейски държави вече инкриминираха воюването на страната на „Ислямска държава” (ИД) от техни граждани, но въпреки това потокът на кандидат-джихадисти от Стария континент към Сирия не секва. А маршрутите, които тези бъдещи ислямисти използват, често минават през България – заради слабата охрана по границата с Турция, твърди в свой анализ Wall Street Journal.

Подходът към Сирия от „запалени” по идеята за Ислямски халифат западноевропейци става по два начина – или чрез автобус, използвайки различни и по-малко известни маршрути, или с цел „ваканция и гостуване на роднини и приятели”. Вторият метод е предпочитан, когато има съмнение, че кандидат-джихадистът е попаднал в полезрението на специалните служби в своята страна.

Пробивите

Слабите точки, освен българо-турската граница, са още фериботните линии между Турция и Кипър – по-точно турската част на Кипър. Като мерки за повишаване на сигурността по българо-турската граница от Wall Street Journal посочват изграждането на новата ограда от наша страна, както и че българските граничари ще бъдат тренирани от американски специалисти.

„Предвид повишените мерки за сигурност на летището в Истанбул, все повече кандидат-джихадисти опитват да преминават по сухопътни маршрути и през България”, признава неназован висш български чиновник. Отделно България обвинява Турция, че действа лековато и позволява на съмнителни елементи да влизат на българска територия, повишавайки риска от дейността на терористични клетки.

Освен случая с Фриц Жоашен, който беше екстрадиран във Франция заради връзки с извършилите атентата в редакцията на „Шарли ебдо” братя Куаши, Wall Street Journal разказва и за друг знаков случай – на 27-годишния британец Имран Хаваджа. Той се връща от Сирия през Турция и България, след като половин година се бие за „Ислямска държава”. Посрещнат е от брат си, като двамата прекосяват цяла Европа, влизайки на територията на ЕС през българо-турската граница. Хаважа влиза в черния списък на Интерпол и Европол, след като пуска в социалните мрежи снимка с отрязана човешка глава. Британецът опитва да инсценира смъртта си, но е заловен след опит да влезе във Великобритания и е осъден на 12 години затвор.

В Кипър вече е повишено вниманието към границата с турската част на острова – инсталирано е ново оборудване и се правят проверки на имена и данни със списъци от Интерпол и Европол. Там всяка година преминават 2 млн. туристи.

Проблемът с координацията

Хаят Бумедиен, съпругата на терориста от Париж – Амеди Кулибали, който взе заложници и уби четирима души в кашер-магазин във френската столица веднага след атентата в редакцията на „Шарли ебдо”, използва заобиколен маршрут, за да не бъде прихваната от френските служби. Тя взема полет от Франция до Испания, оттам заминава отново със самолет до Турция и пресича границата със Сирия преди службите да се координират, за да я спрат. На всичкото отгоре Бумедиен призова всеки желаещ да я последва.

Защо се получи така – според Wall Street Journal службите в Европа все още си сътрудничат на двустранно ниво, а не в рамките на ЕС като цяло. Интерпол и Европол постоянно добавят нови имена в черните си списъци за лица, заподозрени във връзки с терористични клетки, но това явно не помага изцяло.

„Проблемът е в единаците. На практика те не могат да бъдат засечени, защото нямат директна връзка с ислямистки групировки”, казва Елена Рафти, директор „Сигурност” на кипърското външно министерство. „Ние сме готови да си сътрудничим с тези, които искат да го правим. Щом имате списъци със заподозрени, дайте ги”, отвръща Ерхан Ерчин, заместник-секретар на министерството на отбраната на Северен Кипър.

Според доклад на американското разузнаване на страната на „Ислямска държава” в Сирия се бият най-малко 3400 европейци. Най-много са французите – 1200, германците и британците са по 500-600 души, Белгия е с 440 „представители”, холандците са 250, Швеция има 180 джихадисти, Австрия и Дания са с по 150, Испания – със 100. Има дори хора от Швейцария и Ирландия – по 30-40 души. Общо над 20 хил. чужденци са влезли в редиците на ИД. А американците в ИД са около стотина.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес