Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП настоява за 0% ДДС за хляба и таван на газа на днешните нива

17 май 2022, 15:18 часа • 954 прочитания

БСП ще настоява за намаляването на ДДС в малката потребителска кошница. Ще настояваме за 0% ставка за хляб и хлебни изделия. Това заяви председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

Той уточни, че тази идея не среща подкрепа сред коалиционните партньори.

"От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 21%. Коалиционните партньори са съгласни от 1 октомври да се случи преизчисляването на пенсиите към средноосигурителен доход 2021 година. Всяко едно семейство в следващите месеци ще получи допълнително данъчно облекчение от 50 лева за всяко дете, за повече от едно дете – около 1100 лева на година. Има съгласие и за отпадане на тавана на пенсиите – той да стане 3400 лева", каза още Свиленски.

"Ще продължим да настояваме и за необлагаемия минимум. Това предложение, не намира широка подкрепа в коалицията, но БСП ще го отстоява в предстоящите преговори, каза още Свиленски.

По думите му социалистите ще настояват минималната работна заплата да се увеличи от 1 юли на 760 лева. "Безплатните детски градини продължават да действат като мярка, тя ще продължава и в следващите години", допълни той. 

Ще разпишем още тази седмица необходимите законодателни инициатива, за да може да бъде компенсиран бизнесът, обеща още той.

Депутатът Борислав Гуцанов добави, че БСП настоява за таван на цената на газа на сегашните равнища и водене на преговори, включително с „Газпром“.

Най-вероятно още следващата седмица ще бъде вкаран закона за свърхпечалбите освен на производителите, така и на търговците на електроенергия.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес