Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП настоя МВнР да привика македонския посланик заради обидите на македонски министър

18 септември 2024, 14:01 часа • 908 прочитания

Външно министерство трябва да извика македонския посланик тук за обяснение. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на БСП Иван Иванов пред медиите в парламента във връзка с думите на министър в македонското правителство, че българите са мизерници и че нямаме обща история. 

Според него реакцията на нашата страна трябва да бъде изключително остра.

Иван Иванов определи езика на македонския премиер като изключително недопустим особено в контекста на кандидатстването на Македоиня в ЕС. Той изрази несъгласие с думите на Мицкоски, че нямаме обща история и каза, че всяко едно твърдение за липса на обща история е лъжа и фалшификация.

"Това по никакъв начин не допринася за подобряване на добросдъседските отношения. Подобен изказ може да ги взриви тотално. България направи всичко възможно да, за да се намери правилният път за македонската държава да стане член на ЕС, включително Договора за добросъседство, който има между двете страни ", коментира още той. ОЩЕ: "Напрежението се покачва": Министър на Мицкоски определи българите като "мизерници" и отхвърли общата история

Отсъствието на македонското знаме

Иванов коментира и горещата тема в югозападната ни съседка за липсата на македонското знаме при срещата на президента Радев с македонския му колега Гордана Силяновска - Давкова в София.

„Не познаването на международния протокол, не е някакво извинение за техните действия. Неофициалната визита си има своите атрибути", коментира той. 

Припомняме, че Силяновска бе на посещение в България заради операта "Набуко" в Софийската опера и балет. С други думи - визитата й нямаше характер на държавно, официално или работно посещение, но отсъствието на знамето предизвика напрежение в Скопие. Стигна се дотам българският посланик Желязко Радуков да бъде привикан в македонското външно министерство,  за да му бъде връчена протестна нота, но той отказа да я приеме. ОЩЕ: След като посланика ни отказа протестната нота: Скопие ще иска извинение директно от София

 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес