Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боряна Димитрова за политическата ситуация: Наблюдаваме агонията на динозаврите

09 септември 2024, 17:40 часа • 933 прочитания

Наблюдаваме агонията на динозаврите. Бойко Борисов пази дистанция и изчаква. Това каза пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" в коментар на политическата обстановка в страната преди старта на поредната предизборна кампания.

Наблюдаваме агонията на политически динозаври, коментира социоложката ситуацията в ДПС и БСП преди предстоящите избори на 27 октомври. Тя обобщава:

"Това са единствените две партии, които присъстват в българския парламент от началото на прехода. Сега виждаме разпадането на един модел, който в случая на ДПС, а и в значителни моменти от историята на БСП, е бил антидемократичен и авторитарен, свързан с редица икономически зависимости. Имаме доста сериозно предупреждение пред тези модели, които досега са действали в парламента". Още: Илхан Андай наблюдава ДПС по екстремно оцеляване и подкосяване на крака

Тя подчертава, че казусът с регистрацията на ДПС ще се прехвърли в съда и ще последва съдебна битка:

"Независимо кой ще запази символа на трите букви ДПС, съм сигурна, че и двата продукта от този разпад ще участват на изборите. Важен е не само контролът над институциите и медиите, но и електоралната тежест. Предстои битка за електоралната тежест".

Тя смята, че вече се води политическа борба за наследството на БСП и ДПС, а въпросът е кой ще успее да привлече гласовете от разпадането на тези партии.

Боряна Димитрова прогнозира, че ГЕРБ няма да заеме категорична позиция относно двете крила в ДПС преди изборите:

"Бойко Борисов, като опитен политик, вижда, че не е в негов интерес да заеме страна и предпочита да остане настрана. Ако се стигне до съставяне на редовно правителство, ще трябва да се търсят няколко политически субекта, вероятно повече от три. Затова Борисов пази дистанция и изчаква да види какво ще стане". Още: Социолог очаква до 9 партии в новия парламент, но кой ще държи бухалките и кой обръчите?

Тя също така отбелязва, че ГЕРБ имат свой "стъклен таван" – могат да печелят избори, но не могат да съставят правителство.

"Предполагам, че те усещат тази голяма обществена неудовлетвореност. Това е голям проблем за ГЕРБ. Стъкленият таван на ДПС е в това, че около 60% от хората смятат, че ДПС е имало неправомерна и порочна тежест в българския политически живот. Това не е въпрос само на ДПС, а и на начина, по който партиите упражняват властта си. Вероятно ще видим отдръпване на част от традиционните гласоподаватели на ДПС, независимо към кое крило ще се ориентират. А стъкленият таван на ПП-ДБ е, че има отдръпване на хората и скептицизъм относно професионалната им компетентност и волята им за реформи", каза тя.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес