Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов увърта за властта и благодари на Радев, че му дава шанс да измисли нещо

10 ноември 2022, 08:35 часа
Реклама

Би трябвало да говорим по-общо. Можем да направим правителство с първия мандат. То няма да е устойчиво, няма да предизвика спокойствието, което желаем, няма да ни представи еднозначно пред обществото и напрежението ще продължи. Затова трябва да благодарим на президента Радев, че проявява търпение – да свикнат другите, че сме победители и че те не са спечелили. Най-важното е през зимата и във война да има работещ парламент. Това заяви лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов, но отрече да си е "стоплил отношенията" с президента.

Според Борисов, имало "много добра коалиция" в парламента по важните въпроси, визирайки първо военната помощ за Украйна. 175 "за", напомни той. 162-ма депутати подкрепиха и да вземем вторите 8 изтребителя F-16. 157 "за" да продължим с процеса на влизане в еврозоната. Решението за диверсификация на руското ядрено гориво – 153 гласа. Огромно мнозинство в комисия за антикорупционните предложения на "Продължаваме промяната" (ПП) за КПКОНПИ. При това положение, ако не бъде направена коалиция, как ще обясним на хората, че парламентът спира да работи, попита Борисов, след като му беше напомнено, че ПП не подкрепят първия мандат.

"С 67 депутати трябва да намериш сечение, с което да управляваш", уточни той. И увери, че ГЕРБ има подготвени предложения за състав на правителство, но сега това не е важно. А по-късно в разговора заговори дори за вариант "експертно правителство" - с третия мандат, като изрично Борисов посочи "Български възход" на Стефан Янев, двукратния служебен премиер, излъчен от Румен Радев.

Същевременно лидерът на ГЕРБ заяви, че "всеки български гражданин, искащ да гласува на машините на Мадуро, може да го направи". Няма "хартиена коалиция" – машинният вот ще остане, увери той. "Ми може да се окаже, че 99% си гласуват на машини", каза още Борисов и не се съгласи, че с машинния вот няма манипулации. Има "не подкрепям никого”, аргументира се той. И продължи – ГЕРБ, ако искали да обжалват изборите, как щяло да стане: "Един чувал флашки някъде". Затова нека да имало верификация на хартия как си гласувал на машината – това е предложението на партията му. Същото говори и Йордан Цонев от ДПС: Чрез Йордан Цонев ДПС заяви: Тези машини за гласуване няма да ги допуснем . "Дайте да сме сигурни в машини и им даваме това, което искат", добави Борисов.

Борисов погледна и към темата следващ бюджет. Нека партиите да се разберат точка по точка кое предложение на коя ще влезе, да има подписано съгласие и тогава служебното правителство да го внесе. След като бъде подготвена, ще има лидерска среща. Тя има смисъл, когато контактните групи свършат работа точка по точка, каза експремиерът.

В защита на ПП, в нападение срещу ПП

"Откъде-накъде служебен министър (Росен Христов) ще напада нашите потенциални партньори от ПП? Служебният министър и служебното правителство имат една задача – да правят избори. Ние сме обяснявали, че това е вярно, но сме действали институционално – подавали сме сигнали до МВР. Надявам се, че Кирил и Асен ще отговарят – дали както Гроздан Караджов и Сашо Кеша (бел.ред. - енергийният министър от кабинета "Петков" Александър Николов) са виновни", извъртя Борисов, но не пропусна да изброи какво говори Христов в парламента, с уточнение: "Аз не вярвам на този министър". Конкретните думи на служебния енергиен министър, които Борисов визира, бяха: "Още през април частната компания е купила слотове на терминала "Ревитуса" за количество, което през май е доставила тъкмо на България. В това време "Булгаргаз" нищо не направила да осигури слотове. Количествата са били на цени с 30% по-скъпи от тези, които би поискал "Газпром": Росен Христов атакува кабинета "Петков" в парламента, докато се хвали с цената на газа (ВИДЕО)

Веднага след това обаче Борисов обясни как се надявал, че Делян Добрев не бил прав по темата, след като не отрече, че тезите на Добрев съвпадат силно с казаното от Христов. Но ако било вярно, "ПП ще стане трудна за разговор партия", каза лидерът на ГЕРБ. Същевременно той поиска оставката на Росен Христов ("не може да напада така ПП"), обаче как така имало толкова пари, отишли за руски газ и петрол по времето на ПП?

На въпрос на bTV дали е простил за ареста си на ПП, той отговори, че мислел за зимата и затова отстъпва. "Защо да се оттеглям? По-опитен човек от мен няма. Ръководя най-добре от всички", настоя Борисов.

"Ами 2 години защо не я подкрепят, бе. На кокошарника оградата ще падне" - така лидерът на ГЕРБ отхвърли позицията, че състоянието на оградата по границата е негово наследство. "Дойде премиерът на Англия", напомни той за визитата на Дейвид Камерън и получи отговор: "Когато беше построена".

ОЩЕ: Мелони иска да ѝ покажа как се пази граница, ама вече няма какво да ѝ покажа

"Ако всички бъдем мъдри, ще има (редовно правителство). Има време партиите да узреят", заключи Борисов какво е бъдещето на България. Но и каза, че третият мандат най-добре било да отиде при Стефан Янев, а каквото и да е правителство ще е с кратък мандат - хоризонт от няколко месеца, но с разбирателство за конкретни задачи, които да изпълни.

ОЩЕ: Борисов заговори за правителство по политики (ВИДЕО)

Товарът на кюлчетата

"Никога не съм имал кюлчета" - това заяви Борисов за големия скандал, който помогна много да бъде свален от власт. И посочи, че Иван Гешев казал в интервюто за подкаста на "Капитал", че френска банка била казала как . "Когато дойдат тук Кирил Петков и Лена да ги питате за парапета, тогава ... не, аз се уморих", каза експремиерът. "Няма какво повече да си кажем, защото се заклех във всичко, че нямам кюлчета", добави той и продължи, че ако имал, щели да стоят при "жена-банкерка", с която преди имал връзка - вероятно визирайки Цветелина Бориславова. "Народът сложи ли ме пръв? Единственият, който трябва да ми прощава, е той", настоя Борисов.

"Еднакви неволи имаме, еднакви врагове", многозначителен беше Борисов по темата "Кирил Петков и Лена Бориславова", като заяви, че вероятно тях ги записали същите хора, които записвали и него.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес