Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Тактиката на Северна Македония е ние да излезем виновни (ВИДЕО)

26 септември 2024, 11:09 часа • 1865 прочитания

От нас се иска търпение, всички институции реагираме. Не трябва да изглеждаме агресивни, защото тактиката на колегите ни в Северна Македония е ние да бъдем виновни. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира решението на Брюксел за започване на преговори за еврочленство с Албания отделно от Северна Македония.

Борисов препоръча страната ни да бъде умерена по този въпрос и без чувство за отмъщение. "От опита, който имам по темата за разширяването на Западните Балкани, знам как работят колегите ни в Европа в Америка, каза още Бойко Борисов. Още: Любчо Георгиевски: Мицкоски атакува България, за да прикрие празненствата за сръбската окупация на Македония

"Имаме Договор за добросъседство, вписан в Плана за разширяване, и никой не може да мръдне от него", коментира той. По думите на Борисов България не нарушава добрия тон - само е поискана оставка, което е нещо много нормално. Ние, като държава, трябва да се държим на висота и да не бъдем в тона на един министър, смята той.

"Понасят това, което са си сътворили"

 "Искам да уверя българския народ, че всичко, което сме направили в Европейската народна партия, в Европейския съвет, в Европейската комисия, много добре сме чути", каза още Борисов и допълни, че така действат европейските институции – не заплашват и не обиждат. "Албания върви напред, а колегите от РСМ да понесат или да понасят това, което тяхното поведение към днешна дата „са си сътворили", каза още Борисов.

На днешното заседание на комисията по външна политика се очаква да бъде обсъден Проект на декларация във връзка със "систематичното и методично разрушаване на диалога между РСМ и Република България и провокативни и обидни изявления спрямо България от страна на управляващите политически фактори в Северна Македония". Още: "Борисов не може да си позволи пак да не състави кабинет": Анализ на Ирена Тодорова (ВИДЕО)

"Ще се опитам да убедя членовете на комисията по външна политика да не действат емоционално, а разумно по темата с Северна Македония", допълни лидерът на ГЕРБ.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес