Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов при Радев: На практика няма как да се състави правителство

24 юни 2024, 09:31 часа

На практика няма как да се състави правителство. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на консултациите при държавния глава Румен Радев. 

Реклама

Днес, освен ГЕРБ, президентът е поканил на разговори представители на ДПС и ПП-ДБ. Консултациите при държавния глава се обуславят от Конституцията, като те предшестват връчването на проучвателните мандати. Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ, тъй като тя е първа политическа сила. Ако те не успеят да направят правителство, се преминава към втория мандат, който ще отиде в ръцете на ДПС. Третият мандат обаче се връчва на политическа сила по преценка на президента, като към момента най-много за него настояват от ИТН. ОЩЕ: Радев започва консултации с партиите за кабинет

"Съжалявам, това е реалността"

Според Борисов, ако нещо може да се случи, то е с първия мандат, а не с втория и третия, тъй като по думите му нито е логично, нито могат да го обяснят на своите избиратели. Именно за това лидерът на ГЕРБ каза, че ще положи още усилия за това. 

"Вчера чухме ИТН, които казват, че с първия и втория не може. Това предопределя отиването ни на избори. Съжалявам, това е реалността", каза Борисов. ОЩЕ: "Ще говорим с всички": ИТН настоява за третия мандат за да състави експертно правителство

"Как можеше да се получи по-добре? Изборите са минали, да се мисли да 4-годишно управление, да се направят компромиси и да се сглоби едно правителство", добави още Борисов. 

Борисов обърна внимание, че в момента всички партии се държат все едно предстоят избори,  а предпоследните чертаят условия, но не мислят как да се направи правителство.

Борисов отиде при Радев

Прави впечатление, че този път на консултациите при държавния глава отиде лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Това не се беше случвало отдавна. Припомняме, че предходните пъти се явяваха представители на ГЕРБ, но не и лично той. 

"Добре дошли отново в президентската институция, обърна се държавният глава към Борисов и ГЕРБ. Той поздрави първата политическа сила за резултата на изборите и изтъкна, че именно на ГЕРБ пада отговорността за сформиране на мнозинство и съставяне на правителство. 

Ниската избирателна активност

Двамата коментираха и ниската избирателна активност. Темата поде президентът Радев, който изрази своята тревога и попита защо българите не са излезли да гласуват. 

"Действително ниската избирателна активност е нещо, което притеснява всички. След 7-8 избора усещането за пренасищане и за състезание между партиите вече стига своя връх", смята от своя страна Борисов. ОЩЕ: "Ако Борисов и Пеевски се коалират, ГЕРБ отива в небитието": Говори Мехмед Дикме

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес