Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов поиска оставката на македонския министър: Ако не го направят, никой не трябва да разговаря с тях

19 септември 2024, 09:54 часа • 2578 прочитания

Оставка на този министър. Ако не го направят - нито президент, нито министри, нито партии трябва да се виждат, разговарят с тях. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента във връзка с грозните обиди на македонския вицепремиер и министър Александър Николоски, че българите са мизерници и че нямаме обща история.

Припомняме, че след думите на македонския министър българското външно министерство излезе с позиция, като каза, че няма да влиза в този тон и че е уведомило партньорите на България. 

"Ние ще направим всичко необходимо в ЕНП да знаят какво са говорили и защо е нашето категорично решение по този въпрос", заяви още лидерът на ГЕРБ. 

От Скопие са постъпили подло според Борисов

Повод за думите на македонския министър бе отсъствието на македонското знаме по време на неофициален разговор между президента Радев и македонския му колега Силяновска. 

"Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят, извън официалното. Мисля, че те постъпиха подло с президента, с министрите, които се видяха с тях. Вярно, те са от скоро в управлението на Северна Македония и протоколните неща не са им ясни", коментира лидерът на ГЕРБ. ОЩЕ: "В една европейска държава хвърчат оставки": Даниел Митов за обидите на македонски министър (ВИДЕО)

Македонските българи имат въпроси

Междувременноот сдружение "Потомци на бежанци и преселници от територията на РС Македония и приятели" са поискали информация от президентската администрация и МВнР на Северна Македония и посолството на същата в София.

Македонските българи настояват за документ, от който да е видно, че при договарянето на неофициалното посещение на президента на Северна Македония, от северномакедонската страна е поискано да бъде поставено държавното знаме на Северна Македония.

От сдружението искат да знаят дали след като е констатирано, че в залата липсва въпросното знаме, Силяновска-Давкова, външният им министър или някой от делегацията, е изразил пред домакините несъгласие с този факт.

„Тъй като липсата на държавното знаме на Северна Македония по време на посещението в София на 13 септември 2024 г., е окачествено от министър-председателя Християн Мицкоски като преминаване от българска страна на някаква червена линия, желаем да ни предоставите документ, от който да е видно, че подобна оценка е направена при липсата на държавното знаме на Северна Македония по време на някои от срещите на г-н Мицкоски в Хърватия. Бихме искали да разберем какво е отношението ви към факта, че някои медии в Северна Македония свалиха статиите и снимките, от които се констатира липсата на държавно знаме на Северна Македония по време на някои от срещите на Мицкоски в Хърватия“, пишат още от сдружението. ОЩЕ: МВнР за обидите от Скопие: Няма да влизаме в подобен тон, уведомили сме партньорите за провокациите

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес