Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов обяви кога отпада карантината със съседните ни страни

19 май 2020, 14:41 часа • 5852 прочитания

С Гърция се договорихме от 1 юни пускаме свободно без карантиниране бизнес, семейни, дипломатически, хуманитарни и транспортни връзки. Със сърбите – същото от първи юни.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след Четиристранна среща с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан, на която се обсъждаха облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

Борисов уточни, че от 1 юни движението между България и Сърбия също ще се осъществява без задължителна 14-дневна карантина след попълване на двустранни декларации.

Разхлабваме мерките с изключително внимание и премерен риск, посочи Борисов и каза, че всичките му колеги са поздравили България за справянето с епидемията.

По думите на министър-председателя те ще са максимално семпли и ще трябва да бъдат попълвани три имена, дали имаш наличие на симптоми на коронавирус и запознат ли си с епидемиологичната обстановка в съответната страна, както и телефон за контакт.

С Румъния, тъй като румънското правителство е в оставка, се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решенията, които взехме трите държави, така че и с тях да махнем 14-дневната карантина, която спъва доста и от работата в момента, каза Борисов.

От 1 юни мислим ресторантите да ги отваряме, каза още Борисов. В Гърция има решение ресторантите да се отворят от 15 юни.

Всички четири държави действаме по един и същи начин, каза премиерът. Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Борисов се е уговорил с Александър Вучич да му покаже изграждането на "Балкански поток" и АМ "Европа" на 1 юни, а с Мицотакис - интерконектора с Гърция и АМ "Струма"." Транспортният министър Росен Желязков уточни, че декларациите имат по-скоро информативен характер и декларират най-вече, че пътуващите са запознати с риска, който съществува.

Желязков информира, че от 25 май отпада и изискването за карантина на международните превозвачи - на товарни камиони и на автобусните превози.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес