Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов иска оставката на Калин Стоянов и оттеглянето на кандидат-премиера (ВИДЕО)

20 август 2024, 11:01 часа • 4621 прочитания

"ГЕРБ днес иска оставката на Калин Стоянов. Считаме, че и Горица Кожарева не може да изпълнява тази функция след вчерашното й тичане при главния прокурор", това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг в централата на партията. 

Думите му дойдоаха след като вчера президентът отказа да подпише указа за назначаване на служебния кабинет заради участието на вътрешния министър Калин Стоянов в него. ОЩЕ: Бъчварова: Пеевски държи Калин Стоянов да остане, за да го използва в битката за ДПС

"Призовавам президента Радев, Главчев като сегашен служебен премиер да намерят формула да отстранят Калин Стоянов, да изберат някаква приемлива за всички фигура. По най-бързия начин да отиваме на избори, а с колегите от другите партии да мислим какво ще правим след изборите", заяви още Борисов и отрече да взима страна в спора. 

Той подчерта, че ГЕРБ няма да участва в "триковете на другите партии", визирайки призивът да се избере нов омбудсман, който да бъде евентуален премиер, тъй като според него не може на инат да се излъчва министър-председател. ОЩЕ: ПП-ДБ канят на консултации всички без Пеевски, искат спешни промени с цел нов служебен кабинет

Действията на Стоянов са недопустими, според Борисов

Борисов определи като недопустими действията на министър Стоянов, който вчера вдигна юмрук пред президентството. Той разказа, че при реденето на сглобката Калин Стоянов не е искал да става министър, но впоследствие се е съгласил. 

"Не знам защо вчера той направи това. При това му действие категорично от ГЕРБ настояваме да бъде освободен. Това не може да бъде вътрешен министър, отдалечен, правещ или наблюдаващ изборите", смята Борисов. 

"Според мен и г-жа Кожарева постъпи много прибързано. След като президентът върна за вътрешния министър, тя трябваше да отиде и да подаде друго име", смята Борисов. 

Той бе категоричен, че не може държавата да става заложник на вътрешния министър. Борисов даде пример и с това колко пъти той е сменял своите вътрешни министри, когато е бил на власт.

Сигналът на Кожарева в прокуратурата

Лидерът на ГЕРБ направи коментар и за действията на кандидат-премиера след като тя подаде сигнал в прокуратурата за политически натиск при реденето на служебния кабинет.  "С какъв акъл замесвате и главния прокурор, питам", зачуди се Борисов. ОЩЕ: Грънчарова призна за политически натиск, подава сигнал до Сарафов (СНИМКИ)

Нарушил ли е президентът Конституцията?

ГЕРБ в лицето на депутата Тервел Георгиев направиха своя анализ на това дали държавният глава Румен Радев е надвишил правомощията си. 

Според ГЕРБ държавният глава не е нарушил Конституцията, тъй като президентът има право да откаже да издаде такъв указ.

"Юридическите спорове e дали представлява конституционно нарушение, има ли право да откаже да издаде такъв указ или не. Ако Конституцията предвиждаше пълна невъзможност да откаже, щеше да бъде предвидено от законодателя. Може да е пропуск на законодателя, може да и умишлено", добави още Георгиев. 

"Измененията, инициирани от ПП-ДБ в Конституцията имаха за цел да ограничат правомощията на президента във връзка с назначаването на служебно правителство. В същото време те подкрепят президента в неговото решение да откаже да издаде указ", заяви още Георгиев и определи това като безпринципно. ОЩЕ: Борислав Цеков: Президентът пристъпи отвъд правомощията си

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес