Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Държавата не е била никога в по-добра кондиция от сега

28 октомври 2018, 14:00 часа • 4172 прочитания

Приходите в бюджета нарастват на над 4,5 млрд. лева. Държавата не е била никога в по-добра кондиция от сега. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Тези, които са срещу сегашното управление, на практика са срещу устойчивото развитие и икономиката на България. Цифрите говорят, добави Борисов.

"Поехме ангажимент БВП да достигне 110 млрд. до края на мандата. Още за 2019 г. разчетите показват, че той ще възлезе на 116 млрд., а до края на мандата на 133 млрд. Безработицата е 4.8%, при условие, че има липса на желаещи“, посочи той.

Борисов коментира, че външният дълг на страната ни е третият най-нисък в ЕС от 22.5% БВП през 2018 г. и ще спадне на 17.7% в края на мандата. Тогава ще стане най-ниският външен дълг.

„Както обещахме увеличаваме минималната работна заплата, тя ще бъде 560 лева, а през 2021 година-650 лева. Благодарение на по-добрата събираемост на приходните агенции, МВР, прокуратурата, борбата с контрабандата и олигархията, източването на ДДС имаме с 5 млрд. повече са приходите в бюджета. Позволяваме си в новия бюджет да има ръст навсякъде“, обясни премиерът.

Той подчерта, че догодина заплатите на бюджетни служители нарастват с 10%, а на учителите с 20%.

"За здравеопазване залагаме с над 500 млн. повече, за образование - над половин милиард повече, помощите за отопление се увеличават с 50%. За хората с увреждания даваме 150 млн. повече", отчете Борисов.

Той добави, че изпълняваме и ангажиментите си към НАТО, а именно да повишаваме разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г., като за 2019 г. разходите за отбрана са 1.58% от БВП и това ще даде възможност да се повишат отбранителните способности на въоръжените сили като са гарантирани средства и за трите проекта на армията - самолети, кораби и бойна техника за сухопътните войски.

"Приоритетно ще даваме пари за развитие на уличната мрежа и общинските пътища. Над половин милиард повече за общините и предимно за Северна България като ръста на изравнителната субсидия е над 114% за северозападна България, без да подменяме данъчната политика", подчерта премиерът.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес