Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Борисов да спре да се крие по храстите": Асен Василев с призив към ГЕРБ да се приемат антикорупционните закони (ВИДЕО)

13 септември 2024, 09:32 часа • 2389 прочитания

ПП-ДБ призоваха ГЕРБ и Бойко Борисов да приемат антикорупционните законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Този призив отправи съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев пред медиите в парламента. 

Борисов да спре да се крие

"Крайно време Бойко Борисов да спре да се крие по храстите и да излезе да каже като мъж:  "Тези закони ни притесняват, притесняваме се, че като се приемат, ще ни хванат за корупция". Или да каже: "Ние сме наистина за европейско развитие на България и ще приемем тези закони", заяви Василев. ОЩЕ: Петков отговори на Борисов: За да си джентълмен трябва да си спазваш думата (ВИДЕО)

Кои са тези закони?

Съпредседателят на ПП-ДБ уточни, че става въпрос за Закона за подаване на сигнали, прозрачни правила за избор на шеф на КОНПИ и Закона за личния фалит. "Тези закони бяха внесени октомври миналата година. Ние ги внесохме в първия ден на този парламент. Седят и отлежават в деловодството и председателят на парламента от ГЕРБ не ги придвижва", добави Василев. 

По думите му тези законопроекти са нужни, за да се отпушат парите по Плана за възстановяване и устойчивост, като добави, че ако не се направи второ плащане по плана, всички други висят. 

Джентълменското споразумение

Василев коментира и предложението на Борисов за джентълменско споразумение. "ГЕРБ си сменят мнението три пъти на ден. Споразумение с тях според мен не си струва хартията, на която е подписано. Трябват действия. Сигурен съмз, че и в ГЕРБ има хора, които искат тези пари да стигнат до българските граждани, да има в училищата нови кабинети по биология, химия и математика, да има бързи влакове, да си купим и останалите хеликоптери и тези хора не се страхуват от корупция. Призовавам ги тези хора да говорят с ръководството и да ги накарат най-накрая да си свършат работата", добави още Асен Василев. ОЩЕ: След отхвърлянето на джентълменското споразумение: Борисов предложи дамско или джендърско (ВИДЕО)

Той бе попитан какво се случва с разследването срещу бившия шеф на Агенция "Митници" и Живко Коцев, като отговори: "Нека да разпитат и пудела и всички други. В момента прокуратурата работи". 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес