Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борислав Сандов: Преговорите между енергетиците и властта приличат на политическа игра

03 октомври 2023, 19:25 часа • 1496 прочитания

„Това, че протестиращите искат гаранции от вяска парламентарна група с подписано споразумение на мен започва да ми прилича на политическа игра, която има връзка с предстоящите местни избори“. Това каза за протестите на миньорите и енергетиците Борислав Сандов, бивш министър на екологията в кабинета „Петков“ в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Още: Няма значение колко ще струва токът: Аргументът на Димитър Манолов да пазим "Мариците" (ВИДЕО)

Според него за част от протестиращите акцията е политически мотивирана. „За останалите това е несигурността, която те усещат за своето бъдеще в тези предприятия и манипулацията, която им се сервира вече дълги години, като име се казва: „не се притеснявайте, то тук ние ще се спазарим“. Само дето няма с кого да се спазарим, защото това са международни регламенти“, допълни Сандов.

Още: С недоверие, без микрофони и миньори: Започна срещата на властта с протестиращите (ВИДЕО)

Той нарече „фалшива новина“ твърдението, че Германия възобновява работата на въглищните си  централи. „Имаше за съвсем кратък период продължаващо действие на някои от въглищните централи, които са в план за изключване. Германия много скоро ще приключи с въглищните централи. Същото е с ядрената енергетика – отсрочката беше само с няколко месеца заради войната, но те приключиха с ядрената енергетика. И там няма криза с електричеството, няма цени, които са отишли във въздуха, напротив – има много умели действия и много справедливи, за да няма ощетени“, коментира Сандов.

Още: Жалба до ЕК заради дизела за тракторите на зърнопроизводителите ще подготви бивш екоминистър

По думите му в България се случва точно обратното – подстрекавани от определени хора, исканията на протеста са да се върнем в началото на 90-те години и дори в социализма, когато неефективни и замърсяващи предприятия работят, защото някой трябва да работи в тях.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес