Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борислав Сандов: Планът за възстановяване и устойчивост трябва да обедини коалицията

08 април 2022, 08:33 часа • 1958 прочитания

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че няма нищо ново и нищо скрито в Плана за възстановяване и устойчивост. С Плана България може да излезе на друго имиджово място в Европа и да тласне развитието на държавата. Това трябва да сплоти коалицията, заяви Сандов пред БНТ.

Той увери, че коалиционните партньори си говорят помежду си, но има трудни теми във властта. Сандов не вярва някоя от партиите в коалицията да напусне властта заради неразбирателството относно войната в Украйна.

Сандов каза още, че България не покрива критериите в района на Димитровград за серен диоксид. В рамките на следващите месеци и година трябва да се предприемат по-крути действия за замърсяването на въздуха със серен диоксид, закани се Сандов. 

Екоминистърът обясни, че работните места и самите комплекси ще продължат да функционират и ще бъдат запазени работните места и цялата социално-икономически база. Комплексите ще работят според нуждите, а не постоянно и тогава, когато България има нужда. През останалото време ще работят на по-нисък капацитет и по-малко парникови емисии, отбеляза Сандов.

У нас ще бъдат създадени масово навлизане на малки покривни централи и механизъм за съхранение на електрическа енергия със завод за производство на батерии. Заради войната, която води Русия в Украйна има риск от спиране на енергийни доставки, предупреди Сандов.

Според него в следващите години няма да има изваждане на хора от Маришкия басейн, но по време на енергийния сектор ще влизат в сектори, които се развиват от Плана за възстановяване и устойчивост. Идеята ни за съхранение на Маришкия басейн е да има социално-икономическа перспектива, подчерта екоминистърът.

Борислав Сандов допълни, че няма лобизъм в създаването на завода за батерии, който да е насочен срещу конкретно предприятие. Строежът ще бъде избран чрез публичен търг.

Още: Борислав Сандов: Енергийните помощи няма да отпаднат, но държавата не може да насърчава горенето на въглища

 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес