Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост, защото имах оперативна информация

24 юли 2024, 20:51 часа • 2699 прочитания

Първоначалната кандидатура за посланик на България в Украйна - тази на Петър Танев, не е била изпратена до президента миналата година по решение на тогавашния премиер Николай Денков. След това Петър Танев е кандидатствал за позиция "търговско аташе" в Министерството на икономиката, но тогавашният министър Богдан Богданов не го е допуснал до конкурса, защото е получил оперативна информация за него. Това заяви самият Богданов в интервю за "Още от деня" по БНТ.

Още: Мария Габриел е предложила Петър Танев за посланик в Украйна, но процедурата не е завършена докрай - защо?

"Имах определена информация, която стигна до мен като министър", обясни Богдан Богданов. Той посочи, че номинацията на Николай Ненчев за Киев, която разпали страстите в парламента, никога не е била обсъждана в кабинета "Денков".

Третият мандат

Богдан Богданов, който в момента е депутат от ПП-ДБ, обясни, че има значение на кого ще бъде връчен третият мандат заради приоритетите на съответната формация. Заяви, че ПП-ДБ няма да преговарят с партии, които искат излизане от НАТО и търговски отношения с Русия.

Още: Богданов: Грешка беше да допуснем Пеевски да обсъжда бъдещето на страната

"Ако аз участвам в тези преговори - за мен Делян Пеевски няма място на тази маса, защото той е явно компрометиран и трябва да си изчисти името пред съда", каза той.

„Икономиката ни работи“

Икономиката ни все още работи, а бизнесът функционира въпреки политическите турбуленции и неуспешната борба с корупцията, коментира Богданов по повод годишния доклад на Европейската комисия. "Днес, когато ЕК ни казва, че нямаме напредък с корупцията, виждаме човека, санкциониран от САЩ и Великобритания за широка корупция, да говори за това, че всеки един корупционен скандал трябва да бъде разследван. Това е чудесно - това означава, че и той трябва да бъде разследван", категоричен бе Богданов.

Темата с панаира

Бившият министър на икономиката засегна и казуса с Пловдивския панаир - според него, за да приключи той напълно, община Варна трябва да върне акциите си в Министерството на икономиката. По думите на Богданов общината не е спечелила нито лев дивидент от въпросните акции.

Още: ПП-ДБ се похвали с успех за Пловдивския панаир (ВИДЕО)

"Пловдивският панаир е битка на много хора, в която аз се включих на един много напреднал етап и се радвам, че имах възможност да направя нещо полезно като министър на икономиката, а именно - да спрем една скрита приватизация. Очакваме да има обжалване, надяваме се община Варна да не обжалва. Ще продължим нашата битка, защото това е един много важен актив за българската икономика", каза Богдан Богданов.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес