Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БНБ реши: Андрей Гюров не може да е подуправител

16 юли 2024, 21:00 часа • 1338 прочитания

БНБ отстрани Андрей Гюров като подуправител. Решението на Управителния съвет е публикувано в сайта на БНБ.

То е в унисон с позицията на Комисията за противодействие на корупцията, според която Гюров е в несъвместимост, тъй като при назначаването му е участвал в търговско дружество, както и в две сдружения.

Още: Антикорупционната комисия с удар по Андрей Гюров от БНБ, не казва какъв е конфликтът на интереси

"До произнасяне на съда и парламента се стига след административен акт на УС на БНБ по реда на чл. 14, ал. 2 от Закона за БНБ за установяване на основание за предсрочно освобождаване на г-н Гюров, с постановяването на който по силата на закона той спира да изпълнява правомощията си като подуправител и член на УС на БНБ до окончателно решаване на въпроса", се посочва в съобщението от Националната банка.

Спазва се процедурата

"В случай, че г-н Гюров обжалва днешното решение на УС на БНБ, Върховният административен съд следва да се произнесе в двуседмичен срок. При постановяване на съдебно решение, с което се отменя решението на УС на БНБ, г-н Гюров ще продължи да изпълнява мандата си в БНБ. В случай че съдът потвърди постановения от УС на БНБ акт, той ще бъде внесен в Народното събрание на Република България за окончателно решение", пише още в публикуваната позиция.

Още: Съдът не видя доказателства на Антикорупционната комисия срещу Андрей Гюров

При вземане на решението УС на БНБ е отчел представеното писмено становище от г-н Гюров, както и изложеното от него при изслушването му.

Андрей Гюров не е участвал в гласуването. Решението е прието с единодушие от останалите шест члена на УС на БНБ.

Какъв е казусът

Към датата на избирането му за подуправител, което е станало на 26 юли 2023 г., Андрей Гюров е бил член на Управителния съвет на едно сдружение с нестопанска цел и член на Управителния съвет на друго сдружение, посочват от комисията в решението си.

Още: Андрей Гюров: Атаката срещу мен е политическа

До 23 ноември 2023 г. той е бил съдружник и е притежавал дялове на стойност 100 лева от вписания общ капитал в размер на 5000 лева на дружество с ограничена отговорност, като ги е прехвърлил с нотариално заверен договор на 8 ноември 2023 г. 

"В качеството си на подуправител на БНБ Андрей Гюров е подал пред Комисията на противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество встъпителна декларация за имущество и интереси", казват от комисията.

Той е декларирал притежаването на 2% дялово участие от капитала на дружество, като е посочил стойност на дяловото му участие в размер на 117 000 лева. Не е декларирал обаче участието си в органи на управление или контрол на юридически лица с нестопанска цел, както към датата на встъпването му в длъжност, така и 12 месеца преди това.

Законът допуска само преподаване

Според закона управителят и подуправителите на БНБ не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ има участие, или на международни организации във връзка с дейността й.

Те могат да извършват неплатена дейност с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси. От текста следва, че всякаква неплатена дейност може да бъде осъществявана само с единодушното решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес