Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близнашки се възползва от закона и засега не оповестява декларацията си за конфликт на интереси

14 август 2014, 15:30 часа
Реклама

Общо четирима от министрите в служебното правителство, включително премиерът професор Георги Близнашки, са решили да не оповестяват публично декларациите си за липса на конфликт на интереси. Това става ясно от справка на сайта на Президентството, където са публикувани декларациите на другите членове на служебния кабинет. Министрите са се възползвали от разпоредбите на Закона за личните данни.

По закон министрите не могат да заемат друга държавна длъжност, да развиват търговска дейност, да участват в управата на неправителствени организации. Забранено е и упражняването на свободна професия освен научна и преподавателска дейност, както и упражняване на авторски права.

Освен декларацията на Близнашки, скрити остават тези на здравния министър Мирослав Ненков, който вече назначи за главен пиар на здравното министерство дъщерята на шефа си във ВМА професор Николай Петров, на външния министър Даниел Митов, на образователния министър Румяна Коларова и на транспортния министър Николина Ангелкова.

Петима министри от тези, чиито декларации са публични, са в конфликт на интереси. Те имат срок от един месец да отстранят проблема. Засегнати са вицепремиерът и отговаряща за еврофондовете Илияна Цанова, вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов, икономическият министър Васил Щонов, културният министър Мартин Иванов и министърът на отбраната Велизар Шаламанов.

При Цанова конфликт на интереси е фактът, че е председател на борда на директорите на инвестиционен фонд, който се намира в Люксембург. Освен това тя е и член на директорския борд на Флаг ЕАД, но е посочила, че вече е в оставка.

Христо Иванов е посочил, че с протокол номер 13 от 1 април 2014 г. е заличен от Софийската адвокатска колегия като адвокат. Той е написал и, че е юристконсулт, но не упражнява дейност.

Васил Щонов е посочил, че е член на Съвета на директорите на „Близу медия енд броудбенд” ЕАД, както и на още четири компании и организации – „Кабелна информационна система” АД, Русе, „Верея Кабел” АД, София, „Бултел Кейбъл България” ЕАД, София и на Сдружение „Българска асоциация на кабелните комуникационни оператори”. От „Близу” вече съобщиха, че още през миналата седмица Щонов е освободен от директорския борд, но Търговския регистър промяната не е вписана от Търговския регистър заради технологична процедура, отнемаща време.

При Мартин Иванов е записано, че член на Младежкия евроатлантически пакт, както и на Иститута за съвременни дигитални архиви плюс още една организация.

Велизар Шаламанов е декларирал, че е в неплатен отпуск от агенция NCDA (НАТО) и ИККТ-БАН, както и че участва в УС на сдружение „Джордж Маршал – България” и сдружение „Бизнес лидери за национална сигурност”.

Министрите са длъжни да подадат и втора декларация - за наличие или отсъствие на частен интерес. За втората декларация срокът е до 30 дни от встъпването в длъжност.

Сегашното служебно правителство спази срока за подаване на декларациите за разлика от това на Марин Райков. Тогава се стигна до обвинения за подадени документи със задна дата. Сложен казус при предходния служебен кабинет възникна и около министъра на околната среда Юлиан Попов, който се оказа с двойно гражданство, пише "Сега".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес