Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Безотговорно и опасно": ДАНС с остър тон към Кирил Петков и обвинения в некомпетентност

23 септември 2023, 18:57 часа
Реклама

Изявлението на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков съдържа "некомпетентни, неверни и подвеждащи коментари по отношение на работата на Държавна агенция "Национална сигурност"".

Реклама

Това се казва в позиция на ДАНС, изпратена до медиите в събота вечер. Изявлението е по повод изказването на Петков, че българските служби не са достатъчно активни в борбата с руския шпионаж. По-рано днес той подчерта, че "българските служби действат впоследствие, вторично на действията на чужди служби", както и че "ДАНС има пропуски и това е отдавна известно". 

По този повод от ДАНС пишат, че като специализиран орган към Министерския съвет на Република България за изпълнение на политиката за защита на националната сигурност имат приоритети, които се задават от висшите органи на държавната власт. Без да е изрично споменат от службите, Петков е явно адресиран в думите им.

"Спазвайки стриктно законите на Република България и възложените й от държавните власти задължения, в компетенциите на ДАНС е да извърши точна преценка и анализ за начина на тяхното изпълнение. За изпълнение на законово определените си задължения служителите на ДАНС използват специални методи и средства, умения и качества, придобити в процеса на работа и надграждани ежедневно в специализирани обучения и в споделените дейности с партньорски служби. Изграждането на ефективен служител отнема години. Ежедневното натоварване и отговорността на всеки служител са огромни. Ресурсите на Агенцията са насочени към изпълнение на огромен брой законово регламентирани ангажименти", пишат в позицията си от ДАНС и коментират още:

"Безотговорно и опасно е когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти, разпространявайки при това и класифицирана информация, която е защитена със закон. Подобни изказвания са във вреда на сигурността на българските граждани и на държавата, уронват авторитета и доверието в българското контраразузнаване и затрудняват взаимодействието с чуждестранните партньори", казват от службите за сигурност и определят себе си като "имунната система на една държава и воденето им към разруха с думи и действия е пагубно за държавността и за гражданите".

Припомняме, че неведнъж ДАНС под ръководството на назначения от президента Пламен Тончев отправя позиции и послания, съдържащи ярък политически оттенък.

В края на май тази година самият Тончев бе на изслушване в Народното събрание, когато си позволи публично да изнесе информация и да обяви: "министри от редовния кабинет не защитаваха националния интерес". Репликата бе адресирана именно към редовното правителство с министър-председател Кирил Петков, а причината - отпадането на ветото над Република Северна Македония за начало на преговори по присъединяването й към Европейския съюз.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес