Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без партийни номади и в 50-ото Народно събрание

12 юли 2024, 12:37 часа • 1333 прочитания

Партийното номадство ще е забранено в 50-ото Народно събрание. Това приеха депутатите при разглеждане на текстове от правилника, по който предстои да работят.

Народните представители отхвърлиха предложението на Георги Свиленски да отпадне дългогодишен текст от правилника парламента, според който се забранява на отпцепили се депутати да правят своя парламентарна група или да станат част от друга.

Припомняме, че в групата на социалистите в 50-ото Народно събрание имаше известно разногласие. Ябълка на раздора се оказа депутатът Калоян Методиев., който беше изключен от групата на БСП още при сформирането ѝ. Още: На комисия: Посякоха мераците на Свиленски да цепи групата на БСП

Освен това, народни представители, нечленуващи в парламентарна група, не могат да образуват парламентарни групи, а съществуващи парламентарни групи не могат да се сливат или разделят.

"Вие сте Британската империя, ние сме Ганди"

По време на дебатите Свиленски посочи, че е направил няколко предложения, които засягат независимите депутати, и общо взето са притеснили всички политически сили.

"Тогава не си представях какво ще се случва в НС, а получихме упрек, че хора от БСП искат да се отделят и да правят други парламентарни групи, посочи той. От БСП никой няма да прави друга парламентарна група", декларира Свиленски. Още: Доган обърна резултата в парламента, вече има повече депутати от Пеевски

"Каква е разликата между Георги Свиленски и Рамадан Аталай", попита той и отбеляза, че като член на парламентарна група има кабинет и място в парламентарна комисия, а Рамадан Аталай като независим депутат няма.

"Това колегиално, европейско и демократично действие ли е", попита Свиленски.

"Каква е тази промяна в БСП, защото искат да върнат т.нар. парламентарно номадство, което дълги години обществото намираше за една доста порочна практика", репликира го Христо Гаджев от ГЕРБ. Той смята, че народни представители, избрани от една листа, не трябва да могат впоследствие да правят различни парламентарни групи.  Още: “Ще участваме във всички разговори”: БСП не изключва да има кабинет с третия мандат (ВИДЕО)

"Нечленуващият в парламентарна група депутат Калоян Методиев се обяви за по-демократичен правилник и повече права за независимите народни представители. Днес това е единствената група в растеж, в началото бях сам, посочи той. Вие, които сте част от парламентарни групи, вие сте членове на Британската империя, а ние сме Махатма Ганди", заяви Методиев.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес