Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Без човек в Министерство на културата не може да стане": Найден Тодоров за схемите в театрите

11 октомври 2024, 08:28 часа • 2013 прочитания

Без подкрепа може да стане, но без човек в Министерство на културата не може. Ние вече знаем кой е, знаем, че не е един, а са двама. Това каза министърът на културата Найден Тодоров в сутрешния блок на БНТ във връзка с разкритите схеми в театрите в Разград и Смолян. 

"Системата за финансиране изисква човек от министерството да потвърждава плащанията. В момента ние не знаем доколко този човек или тези хора са действали небрежно или с умисъл. Поради тази причина сме повикали Главния инспекторат на Министерски съвет, който е вече в Министерство на културата", каза министърът. 

Той уточни, че инспектората към министерството е изпратен в двата театъра, а във всички културни институти и са повикали инспектората на Министерски съвет да прегледа самото министерство. 

Схемите

Припомняме, че директорът на театъра в Разград Левон Манукян беше арестуван по подозрение за присвояване на пари. Прокуратурата твърди, че в театъра е имало фиктивна схема с назначаването на 60 нови служители от Перник, чиито заплати били драстично по-високи от тези на останалите музиканти от Разград - на всичкото отгоре това са хора с по принцип професионален опит в други поприща, не в музиката. Към наказателна отговорност за подобна схема е привлечен и директорът на театъра в Смолян - Румен Бечев.ОЩЕ: "Не ми го побира главата, схемата с театъра в Разград е кардинално нова": Говори министърът на културата

Какво ново е установено?

"Открихме, че става дума не само за източване на заплати, а има игри с фирми. В момента единственото, което знаем, е, че към тях са се стичали стотици хиляди", коментира министърът, но не даде подробности, защото иска първо да приключи проверката, за да се разбере доколко това се е случвало законно.

Според него не става въпрос за нарушение. "Това са престъпления. Остава да бъдат доказани", каза още Тодоров.

Той бе категоричен, че ще има наказания за извършителите, като по думите му не става въпрос само за финансови престъпления, а за престъпление към културата на България. ОЩЕ: Схемата в театъра в Смолян: Обвиниха директора, присвоени са над половин милион лева

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес