Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BBC: САЩ вероятно ще поискат от България ПВО за Украйна

17 март 2022, 11:00 часа • 7198 прочитания

Американският министър на отбраната Лойд Остин ще посети България и Словакия, за да ги убеди да предоставят техните зенитно-ракетни системи С-300 за отбраната на Украйна. Намеренията на Вашингтон са украинската държава да бъде снабдена с противовъздушни ракети с голям обсег. И демократите и републиканците в Конгреса призоваха американското правителство да уреди доставката на подобни ракетни комплекси на Украйна, съобщава BBC.

Целта на визитата на военния минисър на САЩ потвърждава и Financial Times - Остин ще се срещне със своите колеги от Словакия и България, за да получи "зелена светлина" за ракетните им системи, с които може да борави украинската войска. "Нашият фокус е върху разговорите със съюзниците и партньорите, които имат такива системи, които украинците могат да използват", казва пред Financial Times висш американски служител по отбраната, пожелал анонимност.

Още от периода на Студената война двете държави разполагат със зенитно-ракетни системи С-300, съветско производство, с каквито са оборудвани повечето бивши съюзници на СССР. Словакия вече се съгласи да предостави своите ПВО системи на Украйна, ако веднага бъдат заменени от американски "Пейтриът". Ангел Найденов: Не можем да си позволим да дадем въоръжение на Украйна. Трябва да искаме оръжие от НАТО

Припомняме, че вчера министърът на отбраната Драгомир Заков заяви в Брюксел във връзка с предстоящото посещение в България на Лойд Остин, че очаква да бъде отново потвърдено, че САЩ остават силно ангажирани към сигурността на Алианса. В отговор на въпрос на журналисти за ситуацията около охраната на въздушното пространство, министърът на отбраната Драгомир Заков посочи, че за Военновъздушните сили решенията са отлагани дълго време.

Междувременно стана ясно, че насроченото за днес (17 март) заседание на Министерския съвет се отлага. На въпрос на Actualno.com от пресцентъра на кабинета обясниха, че причините са "размествания в графика на премиера Кирил Петков". Какви точно са нововъзникналите обстоятелства обаче, от там отказаха да уточнят - и дали са заради идването на висш американски чиновник.

Идването на Остин предизвика и спекулации в социалните мрежи след привърженици на прорусофилската реторика дали той няма да "притиска" България да даде изтребители МиГ на Украйна. Българското правителство засега отговаря с мълчаливо несъгласие на призивите на Украйна за военна помощ. Премиерът Кирил Петков многократно отрече, че България ще дава каквото и да е оръжие на Украйна. Една от причините е, че коалиционният партньор БСП е против. Не е съвсем ясна и позицията на президента Радев.

Стотици хиляди бойци на НАТО вече са поставени в повишена готовност, а по източния фланг са разположени близо 40 000 военни на пряко подчинение на алианса. На извънредно заседание на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел вчера (16 март) Остин заяви, че Украйна има законно избрано и суверенно ръководство и НАТО осигурява подкрепа, за да може то да се защити. По неговите думи САЩ нееднократно са потвърждавали, че чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместната отбрана е непоклатим.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес