Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бареков при Карбовски за аферата "Костинброд": Тя е дело на Делян Пеевски

15 октомври 2024, 11:44 часа • 1112 прочитания

"Аз самият не знам дали е имало такава афера вече. Казвам на гербаджиите да знаят, че аферата Костинброд е дело на Делян Пеевски, негов замисъл, негова реализация". Това каза бившият тв водещ Николай Бареков в интервю за Мартин Карбовски в канала му в платформата YouTube.

Бареков вече е част от т.нар. ДПС на Ахмед Доган - не като член, а като лидер на листа за 51-вия парламент: Официално: Николай Бареков поведе листата на ДПС-Доган във Враца

Припомняме какво говореше бившият телевизионен водещ, бивш депутат, бивш евродепутат за Доган преди 10 години, когато беше начело на "България без цензура":

1. Бареков пак се пъне, праща се в ада, ако се продаде на Доган

2. Бареков: Най-големите ми врагове са Доган и Борисов

Сега Бареков отрече да е взимал пари във връзка с "разкриването на аферата". 

"2015-2016 г. се видях с Борисов и чух репликата от него, че ми е простил за Костинброд, защото знаел, че Цецо Василев бил автор на тази история. Аз премълчах истината пред него. Не му казах нищо. Истината е, че Цецо Василев научи за Костинброд на следващия ден, той беше в Куба".  

Припомняме, че Бареков беше главно действащо лице в осветяването на така наречената "Костинбродска афера" през 2013 г., когато в Деня за размисъл избухна голям скандал преди предсрочните избори. В ранния следобед на 11-ти май сензацията гръмна по ТВ7 – в печатницата са подготвени 350 хил. бюлетини, с които да се нагласят изборите в полза на ГЕРБ, за да може партията на Борисов да вземе решаващо мнозинство в 42-рото Народно събрание. Набързо основният противник на ГЕРБ – БСП, направи сметката – 350 хил. бюлетини са 10% от вота. Всъщност се оказа, че сигналът за бюлетините е внесен от Мая Манолова. Бареков влезе в телевизионен ефир с темата за Костинбродската афера в деня на размисъл, когато е забранена всякаква политическа агитация. Впоследствие, единствен разследван и обвинен официално за аферата беше Росен Желязков, като главен секретар на Министерския съвет при служебното правителство, отговарящ за организацията на изборите - той беше оневинен ОЩЕ: България през 2013 година: Аферата с бюлетините в Костинброд

Разказът на Бареков през 2024 г. 

Прави впечатление, че от казаното самият Николай Бареков вече не знае дали е имало афера в Костинброд през 2013 г. Ето какво разказа той пред Карбовски повече от 10 години по-късно: 

"Получих покана за среща с Пеевски, беше във Велинград. Там той се появи с два-три часа закъснение и ми разказа, че предстои голяма афера, която цели купуването на изборите от ГЕРБ. Каза, че сигналите са сериозни, че идва от среща с ДАНС. Тогава още не беше станал шеф на ДАНС (бел. ред. - Пеевски де факто ръководи ДАНС само за няколко дни), още беше депутатът Делян Пеевски, известен със своите връзки със службите. Каза, че прокуратурата ме чака да ми разкаже подробности. Тръгнах си аз за София и прокуратурата ме чакаше - в хотел "Берлин". При Делян Пеевски бяха Петър Петров-Еврото, по това време столичен следовател, Светльо Лазаров, който беше по това време главен секретар на МВР, и Боби Сарафов. Те ми разказаха какво се случва и аз отидох, за да видя самата печатница и да разследвам случая", каза Бареков. 

Той уточни, че след осветяването на случая Борислав Сарафов тогава се е уплашил и е изиграл двойна роля. "От една страна хем участваше в Костинброд, хем направи така, че това разследване да не доведе доникъде", смята Бареков. 

Според Бареков Мая Манолова, която е подала сигнала, вероятно е използвана. 

"Това, което хвърлих при теб, е атомна бомба. Сега Бойко Борисов трябва да знае колко му е верен Пеевски", каза Бареков пред Карбовски. ОЩЕ: Изборна манипулация - истина или не?

Цялото интервю може да видите ТУК.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес