Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атлантическият съвет: Радев торпилира външната политика в изгода на путинска Русия

23 юли 2024, 13:23 часа • 1372 прочитания

Атлантическият съвет на България разкритикува остро "продължаващите опити" на президента Румен Радев "да торпилира външната политика на България в изгода на Кремъл и путинска Русия".

Поводът е изявлението на държавния глава от 23 юли относно оповестеното назначение на бившия министър на отбраната в кабинета "Борисов 2" Николай Ненчев като временно управляващ българското посолство в Киев.

Още: Николай Ненчев е новият български посланик в Украйна?

Острата позиция на президента

"Вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи реши да назначи Николай Ненчев за нов "временно управляващ" посолството ни в Украйна. Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии", гласи позицията на Радев.

Освен това президентът заяви, че "въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост". Затова Радев отказвал да издаде указ за назначаването му още по времето на кабинета "Денков-Габриел".

"Недоумение буди аргументацията на президента Радев, която вместо политически доводи, прибягва до личностни нападки към Ненчев за „липса на професионални качества и подготовка“. Подобни твърдения са доказателство единствено за липса на други аргументи", посочват от Атлантическия съвет в своя позиция, с която контрират президента.

Снимка: БГНЕС

Още: Румен Радев се ядоса, че Николай Ненчев ще ни представлява в Украйна

Атлантическият съвет: Радев над две години спира назначаване на титулярен посланик в Украйна

"По същество, това действие на правителството е единственият начин да се преодолее спираното от Радев повече от две години назначаване на титулярен извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Украйна. Липсата на посланик, или временно управляващ, в Киев е в ущърб на двустранните отношения между България и Украйна, нещо, към което президентът Радев всячески се стреми и което доказва с всяко едно свое изявление от страната или чужбина", гласи изявлението.

Още: Радев след среща с Орбан: Ако водим същия стил война, ще стигнем до тежка дилема

Атлантическият съвет на България задава и въпроси на Радев - в качеството си на неправителствена и непартийна организация. Пита го "дали тази негова позиция не е продиктувана от действията на г-н Ненчев като министър на отбраната, в чийто мандат беше преодоляна руската зависимост за ремонт на така любимите на Радев самолети МИГ-29? Дали дейността на министъра Ненчев, оценявана от Атлантическия съвет на България като положителна, не е причината Радев и подобните нему да се стремят всячески да попречат на Ненчев – човек и гражданин с ясно изразен евроатлантически профил, да бъде ръководител, макар и временно управляващ, на посолството ни в Киев?".

"Атлантическият съвет на България счита, че подобни антибългарски и антиевропейски политики са вредни за българската държава. Подобни политики и „политици“ рушат престижа на страната ни. Престиж, граден с десетилетни почтени усилия от поколения български политици, общественици, дипломати и военни, всички те водени единствено от Отечествения дълг.

Ние сме за силна, просперираща и благоденстваща България, извън хватката на зловредни проруски сили и политически играчи! А вие, г-н президент, за каква България сте?", завършва позицията.

Още: "Така ли е казал?": Служебният премиер отговори на Радев за новия посланик в Украйна (ВИДЕО)

В Управителния съвет на Атлантическия съвет на България влизат:

Доц. д-р Момчил Дойчев – съпредседател

Д-р Иван Анчев – съпредседател

Димитрин Вичев

Михаил Найденов

Стойко Стоянов

Полк. (о.р.) Диман Георгиев

Още: Николай Ненчев пред Actualno: Познавайки режима на Путин, смъртта на Навални не е изненада (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес