Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанасов вярва в мнозинство за правителство, вижда за премиер бивш конституционен съдия или дипломат

16 юли 2024, 18:57 часа • 1181 прочитания

Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи техническо правителство. Такова мнение изказа един от лидерите на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Още: Росен Желязков: Отиваме да разговаряме институционално с "Демократична България"

В предаването „Лице в лице“ по bTV той заяви, че президентът Румен Радев е готов да подпомогне процеса за излизане от кризата, но за него е важно да види дали ще се осигури достатъчно подкрепа за предложенията на коалицията. Вчера нейни представители бяха при държавния глава, като обявиха, че предлагат антикорупционни закони и решения. Ако около тях се обединят достатъчно депутати, то впоследствие би могло да има правителство. Затова от формацията поискаха отсрочка от Радев преди връчването на втория мандат.

Още: ГЕРБ ще разговаря с ПП-ДБ, но няма да подкрепи тяхно правителство

Готовност за разговор, но не и за подкрепа, вече обявиха от ГЕРБ-СДС. Атанасов обаче не може да разбере защо партията на Бойко Борисов категорично не желае да подкрепи втория и третия мандат. „Управлението на държавата не са прищевки“, каза Атанасов. Той иска да види как ще протекат първите срещи в парламента по повод предложенията, но посочи, че политиците трябва да се съобразяват с волята на хората, а 2/3 от гласоподавателите не искат нови избори.

Още: Христо Иванов: ГЕРБ вижда ПП-ДБ като основен опонент

От страна на ПП-ДБ в тези срещи ще участват Божидар Божанов, Надежда Йорданова и Людмила Илиева. Като евентуален кандидат за премиер в техническо правителство Атанасов вижда измежду „бивши конституционни съдии, дипломати, преподаватели“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес