Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанасов: "Порциите" се раздават само на близки до премиера

12 юни 2017, 12:15 часа
Реклама

Ще работим за стабилна и ясна дясноцентристка опозиция и алтернатива на сегашната власт. Това заяви на пресконференция новият лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Той каза, че партията се е опитала да постигне това на изборите, но за съжаление това не е успяла: "Това, че не сме успяли, не значи, че не сме били прави".

"България е република с парламентарно управление. За съжаление при днешната полтическа реалност тя нито е република, нито се управлява от парламента. Ние ще работим за това да бъдем действителна република и основната институция да бъде парламента. България нито е премиерска, нито е прокурорска, нито е президентска", допълни Атанасов.

Раздават се "порции" само между много тесен кръг хора, близки до премиера. Виждаме една коалиция, а отзад има съвсем друга коалиция. Това са порочни модели. Ето затова казваме, че това е фасадна република, отбеляза Атанасов.

Снимка: Actualno.com/Милена Славкова

Лидерът на ДСБ изрази стремежът на партията „да пусне по-дълбоки корени в местната власт“, както и сподели, че партията на Христо Иванов „Да България“ остава техен потенциален партньор.

Атанасов сподели едно от най-важните решения, взети на националното събрание на партията: „Националното събрание гласува в резолюцията задължения на председателя на партията – воденето на преговори и сключването на коалиции да става с решения на самото национално събрание на партията.“

„На ДСБ и Нова Република се пада задачата да започнат активен дебат за бъдещето на Европа – нещо, което вече стартира в другите европейски държави“, каза от своя страна евродепутатът Светослав Малинов (ЕНП).

„В партията има ясна и категорична смяна на лидерството”, посочи бившият председател Радан Кънев. За избора на Атанасов за лидер коментира , че той е един от доказаните биткаджии в политиката. „Ние създадохме РБ, но не можахме да го превърнем в реално обединение на политически субекти”, добави той самокритично. И бе категоричен: Атанасов ще постигне това, което аз не успях - силно дясно обединение.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес