Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанасов намекна, че ГЕРБ и ДПС са му предложили да е председател на ДАНС

24 септември 2023, 18:26 часа
Реклама

Партиите, които подкрепят правителството, ми предложиха да стана председател на ДАНС, но отказах. Това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов в интервю за bTV.

Той отказа да отговори конкретно на въпроса дали става въпрос за ДПС и ГЕРБ, но именно двете партии са тези, които освен ПП-ДБ подкрепят кабинета.

"Не може човек с моята политическа биография, да стане председател на една служба, която трябва да бъде деполитизирана по закон", подчерта той.

Пo-рано тази седмица Атанасов подаде оставка като председател на парламентарната комисия за контрол на службите. Причината - отказа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да подкрепи реформа в сектора. Още: Пеевски: Атанасов прибързва, трябва да остане председател на комисията за службите (ВИДЕО)

Лидерът на ДСБ настоява за реформа, която да запази контраразузнаването - ДАНС, но да обедини военното разузнаване и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР).

Оставка на сегашния председател

Атанасов поиска оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев, като по думите му причината е политизирането на службите.

Атанасов също защити съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков след вчерашната остра публична реакция на ДАНС срещу изказване на бившия премиер.

От контраразузнаването обявиха, че е "безотговорно и опасно, когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти".

"Сегашния председател на ДАНС трябва да си подаде оставката. Той се изказва политически за втори път. Един от принципите, по които трябва да функционира ДАНС, е с политически неутралитет. Никой от тази служба няма право да взема политическа позиция, камо ли пък публично да го прави. Това е абсолютно недопустимо", каза Атанасов.

Той призова премиера акад. Николай Денков да излезе с позиция дали има доверие към ДАНС. "Можем ли да имаме доверие на службите в толкова важен момент", попита Атанасов, който призна, че няма доверие на българското контраразузнаване.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес