Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанас Запрянов: Няма момент, в който да е загубено управлението или да има технически отказ на разбилия се самолет

15 октомври 2024, 18:38 часа • 407 прочитания

Министерството на отбраната е започнало по-комплексна проверка, която да провери организацията по подготовка на летците, както и взимането на мерки за безопасност във ВВС. Това съобщи министърът на отбраната Атанас Запрянов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Ще се провери дали спрямо летателните часове се дават подходящи задачи. Причината за проверката, която се очаква да приключи до края на месеца, са няколкото инцидента през последните години.

Запрянов иска да разбере как работят командирите, как се работи с пилотите, как се вменяват инструкциите и правилата за безопасност. Заяви, че е възможно да се стигне до кадрови промени.

Още: Неоправдано висок риск: "Военна полиция" за причините за инцидента в "Граф Игнатиево"

По-рано днес от Министерството съобщиха, че проверка е показала, че поемането на прекалено голям риск от пилотите – подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, е причината за авиокатастрофата, при която те загинаха. Тя стана при тренировъчен полет в Трета авиационна база „Граф Игнатиево“ на 13 септември.

„Настоявахме данните от черната кутия да бъдат цялостно прочетени, снети, за да бъде въпроизведен целият полет. През цялото време пилотите са управлявали самолета, няма нито един момент, в който да е загубено управлението или да има технически отказ. Затова инспекторите са дефинирали като причина поемането на прекомерен риск. Пилотът е смятал, че ще се справи. Това  упражнение е изпълнявано много пъти от пилотите. Подполковник Димитров като курсант е изпълнявал тази фигура от висшия пилотаж няколкостотин пъти“, посочи Запрянов. Той гарантира обективността на проверката. Убеден е, че какъвто и екип да провери тези данни, то ще стигне до същите изводи.

Още: "Не сме нито съд, нито прокуратура": Министър Запрянов каза ще има ли оставки след инцидента в "Граф Игнатиево" (ВИДЕО)

Министърът заяви, че още при първия елемент на фигурата набраната височина от самолета е била ниска, като той се е движил и с по-ниска скорост. При тези обстоятелства фигурата не е трябвало да бъде завършена. „Според мен пилотът се е предоверил на опита и експертизата, която има, че може да завърши упражнението и при тези параметри“, каза Запрянов.

По думите му и двамата пилоти са имали достатъчен брой летателни часове, като е абсурд такива да се надписват. Фигурите, които са изпълнявани, са тренирани в бойната подготовка. „Не искаме пилотите да рискуват прекомерно в мирно време“, добави Запрянов.

Той поиска следващият парламент да разработи законова процедура за сваляне на нерегламениртани дронове, които летят над стратегически обекти. В момента такава липсва.

Още: Неофициално: Ниска височина на полета е струвала живота на двамата пилоти в авиобаза "Граф Игнатиево"

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес