Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Василев: Редовното правителство не трябва да е на всяка цена

21 август 2024, 08:50 часа • 3988 прочитания

Редовното правителство не трябва да е на всяка цена. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев в сутрешния блок по бТВ. 

"Редовното правителство трябва да води страната към просперитет. Може да си направим редовно правителство и то да закопае страната - не е това целта", посочи Василев. Той обаче се надява да има редовен кабинет след изборите.

Според него старият модел трябва да бъде приключен, но политиците не бива да се събират на приятелски и неприятелски отбори, а да видят как да се постигнат цели за България.

"Видяхме, че ви кономически план за тези три години отлепихме от дъното. Вече не сме последни - предпоследни сме в Европа. Трябват ни още 15 години, за да стигнем средноевропейското ниво, но се движим с три пъти по-бърза скорост, отколкото по времето на ГЕРБ", заяви още Василев. 

На въпрос дали биха се обърнали към хората от ДПС от лагера на Доган, Василев отговори, че те трябва да бъдат попитани какви са им позициите. 

"Мен ме интересуват резултатите, мен ме интересува системата да бъде разградена", каза Василев.  По думите му личностите са важни, доколкото някоя личност с цялото си поведение и история е показала, че не иска да работи в тази посока. 

Казусът със служебния кабинет

Василев коментира и отказът на президента Радев да подпише указа за служебното правителство на Горица Грънчарова - Кожарева, заради Калин Стоянов. ОЩЕ: Кабинетът "Грънчарова" се провали заради Калин Стоянов, скандал с президента Радев (СНИМКИ и ВИДЕО)

Според него причината да нямаме служебно правителство е, че няма разбирателство между президента и потенциалния кандидат за премиер. "Както знаете с промените в Конституцията не може еднолично един човек като Луи 14-ти да си назначи цялата власт. Трябва поне двама човека да се разберат и  виждаме, че това в случая е доста сложно", смята Василев. 

Той прогнозира, че ще бъде избран кабинет под една или друга форма. "Това, което ние предложихме е да седне парламентът и да си попълни домовата книга", каза Василев. По думите му обаче в момента Законът им за Сметната палата престоява в парламента и не е разгледан.

"В момента, ако погледнем какво се случва в България - виждаме война между два мафиотски клана. Мисля, че всички българи ги знаят. Единият клан е на г-н Пеевски, другият клан виждаме в ДПС, че е на г-н Доган. ГЕРБ според мен са подчинени все още на г-н Пеевски, въпреки че трябва да поздравим Борисов, че вчера направи стъпка встрани", каза Василев. ОЩЕ: Борисов иска оставката на Калин Стоянов и оттеглянето на кандидат-премиера (ВИДЕО)

Конституционните промени са поправили дефект

Съпредесдателят на ПП-ДБ смята, че с промените за служебния кабинет, е поправен дефект в Конституцията. "Нямаме безконтролно един човек да назначава всичко. Луи 14-ти си тръгна от България. Имаме двама човека, т. е. има взаимен контрол, от тази гледна точка Конституцията работи", посочи Василев. 

"Имаше още един дефект, който трябваше да бъде поправен, но Конституционният съд е, че за това трябва Велико народно събрание. Другият дефект е, че имаме еднолична власт в прокуратурата", заяви Василев. 

Какъв човек е Калин Стоянов?

Асен Василев коментира казуса с Калин Стоянов, тъй като той бе и в редовния кабинет Денков-Габриел. Според него се е разбрало чий човек е след протестите срещу БФС, когато от ПП-ДБ са поискали той да си ходи заради битите хора. 

"Той е човек, който е израснал в системата. Това, което стана ясно вследствие на неговата работа като министър е, че е прихванат в процеса и започва да прави глупости", посочи Василев. 

За ПП-ДБ най-важното е да има човек в МВР, който да спре купуването на гласове. "Калин СТоянов не спря купуването на гласове. Имахме два избора - единият за общински съветници и кметове, вторият - сега и купувачите на гласове си вървяха с пълни сили", добави Василев. ОЩЕ: Очите на Калин Стоянов са малко по-честни от тези на Радев, които играят

ИТН са създали "Продължаваме промяната"

Асен Василев призна в сутрешния блок, че "Продължаваме промяната" не са създадени от президента. "Създаде ни Слави Трифонов с двата си неуспешни опита да направи правителство. Ако ИТН бяха направили кабинет, ние нямаше да има какво да правим. Щеше да има кабинет без ГЕРБ и ДПС. Ние влязохме в политиката, защото Слави Трифонов два пъти се провали - единия път изпрати българин в космоса, втория път прати шнорхел", коментира Василев. ОЩЕ: Борислав Цеков: Президентът пристъпи отвъд правомощията си

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес