Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антоанета Цонева: В листите на ПП-ДБ ще са хора, които няма да бъдат пробити от Пеевски

22 септември 2024, 11:54 часа • 734 прочитания

В листите на ПП-ДБ ще са хора, които няма да бъдат пробити от Делян Пеевски. Това заяви пред БНР Антоанета Цонева от "Да, България", част от "Демократична България" в коалицията ПП-ДБ, и добави, че могат да дадат гаранция, че "такъв пробив не е имало и няма да има".

Тя подчерта, че подборът на хората, които да влязат в листите на коалицията за изборите на 27 октомври, трябва да отговаря на целите на формацията:

"Тази задача е много тежка. Едва ли е останало без внимание това, че най-тежко атакуваната политическа сила и в кампанията за миналите парламентарни избори, и в момента - е ПП-ДБ. Атаките са отвсякъде. Това показва, че нашите каузи изискват тежки усилия и хора с много характер, за да ги проведат. Защото идеята, че трябва да бъде разрушен този модел, който е захванал българските институции от много дълго време и не дава възможност на страната да отприщи своя потенциал и на нейните хора истински да се развиват и да получават това качество на живот, което заслужават като европейци, изисква в листите да има хора, които ще направят такава парламентарна група, която да има силата и гръбнака да износи тази задача. Това е най-важното. ... При нас нито е имало пробиви от Делян Пеевски в предишен парламент, нито ще има в бъдещия парламент".

Антоанета Цонева посочи, че "взаимодействието на ДПС на Пеевски с ГЕРБ - и на терен, и в парламента - също е много важен елемент от решаването на цялата задача":

"Когато ние казвахме, че ГЕРБ и ДПС действат като една партия и когато казвахме, че решенията в Изпълнителния съвет на ГЕРБ се вземат под силното влияние на Пеевски, това пак будеше недоверие. Когато обяснявахме, че на местните избори те пак са в плътна координация, за да могат да си поделят територията, пак някой може би се е отнасял с недоверие... От години Делян Пеевски не може да ходи свободно по улиците на България, но той има претенцията да управлява държавата. Срещу това трябва да има отпор".

По думите ѝ от останалите партии може да не искат да коментират Пеевски, но нежеланието да коментират модела и това, какво смятат да направят, след като влязат в Народното събрание, е най-големият проблем.

Цонева подчерта, че всеки от кандидатите за следващия парламент, от всички партии, трябва да заяви "какво смята да направи по отношение на това България да бъде страна с върховенство на закона, институциите да работят според правилата, да няма зависими от компроматни банки хора в регулаторите, така че да има конкурентна среда и нормални условия за бизнес".

ОЩЕ: Защитата на Пеевски по делото "Магнитски" в САЩ: Де факто признава вина или не?

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес