Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Райчев: За Борисов е решаващо важно дали Тръмп или Харис ще е президент

09 септември 2024, 20:33 часа • 1583 прочитания

Дни преди крайния срок за регистрация на партиите за изборите на 27 октомври все още няма яснота относно участието на двете фракции на ДПС. Движението около Ахмед Доган подаде документи за самостоятелно явяване. Делян Пеевски оспорва това искане. В същото време неговата коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ получи отказ за регистрация от ЦИК. Решението на комисията ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Още: "Да закриваме държавата" Политолози в спор колко е полезен Пеевски за борбата с корупцията

„Съсредоточили сме се върху юридическата страна. Не обръщаме внимание как се държат пропагандно нашите лидери. Абсурдът е по-голям от борбата за регистрация. Делян Пеевски е най-активен в говоренето. Той говори само за едно нещо – за президента Румен Радев, който дори не участва в изборите. На второ място са ПП-ДБ. Те говорят само за едно нещо – за Делян Пеевски. Бойко Борисов не говори за никого. Само за магистрали. ДПС и БСП говорят за регистрациите“, коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV социологът Андрей Райчев.

Още: Андрей Райчев не очаква скоро да излезем от политическата криза

„Защо Пеевски напада Радев, който дори не участва в изборите – за да може после да вее онова знаме, с което да каже – „Хайде да правим правителство“. Останалите искат всичко, но не и да правят правителство с Пеевски. Той се бие с Радев, за да се съюзи с онези, които се бият срещу Радев. Бойко Борисов мълчи“, добави той.

Още: Андрей Райчев вижда нов Борисов и легитимиран ГЕРБ след изборите

Според него и двете фракции на ДПС трябва да получат шанс за участие на изборите. Райчев обърна внимание и на международната ситуация в контекста на предстоящите парламентарни избори у нас. „Остана делото на Бойко Борисов – „Балкански поток“. България става централна в геополитическите размествания. Това е последният достъп на Путин с газ до Европа. Прекратяването му ще остави природния газ на високи цени в Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и нас. Това е на Борисов според едни греха, а според други – заслугата. За него е решаващо важно дали е Доналд Тръмп, или Камала Харис. Тръмп му разреши това. Демократите го смятат за съмнителен заради това. Всичко с „Магнитски“ беше около това. На 27 октомври ние ще гласуваме, но на 5 ноември възелът ще се развърже. Борисов не може да си позволи още един път да няма правителство. Ще започне да потъва и той. ГЕРБ дойде до този ръб. Не казвам, че няма да влезе в парламента, но няма да има тази номинация“, обясни социологът.

Слави Василев: Сякаш Доган е с крачка пред Пеевски

„За регистрацията е важно да се каже, че ДПС на Доган ще спечели битката в ЦИК срещу Делян Пеевски. ЦИК спази буквата на закона, казвайки, че една партия не може да участва в две коалиции. Дерегистрира и двете. След това веднага с нови подписи ДПС на Доган регистрира или ще получи регистрация. Пеевски обжалва, но дали ЦИК ще се съобрази? Всичко е динамично, но сякаш Доган е с една крачка пред Пеевски“, коментира политологът Слави Василев. „Разпадът на политическата система, на който сме свидетели, може да се окаже здравословен. Ако битката в ДПС изхвърли Пеевски, това би зарадвало много граждани“, допълни той.

Още: Слави Василев: Румен Радев да оглави партия и да влезе на калния политически терен

Според него е малко вероятно след изборите да се оформи устойчиво мнозинство. Затова изборите в САЩ ще повлияят. „Там ще започне да се разплита чорапа относно начина, по който ще върви политиката“, каза още Слави Василев.

Още: Андрей Райчев: Доган е любов и уважение

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес