Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализатори: "Задава се нехигиенична коалиция" и "ПП-ДБ ще натискат мигача и наляво, и надясно"

27 октомври 2024, 23:16 часа • 937 прочитания

"При разпределение на мандатите може да се окаже, че формула 2+1 може да сработи. Компромиси със сигурност ще са нужни - ако стане коалиция, тя ще е нехигиенична".

Това бяха част от думите на директора на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев. В дискусия по NOVA следизборните резултати от предсрочните парламентарни избори коментираха и политическият анализатор Георги Харизанов, комуникационният експерт Диана Дамянова и изпълнителният директор на „Галъп” Петко Петков, журналистът Веселин Стойнев и политологът Борис Попиванов.

"Влизането на МЕЧ и „Величие” ще даде повече възможности за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов", смята Диана Дамянова. „Той е цар да събира гласове оттук и оттам”, допълни комуникационният експерт.

Още: "Ще управлявам с всеки, който подкрепя програмата ни": Борисов отговори за Пеевски и се заяде с ПП-ДБ

Според Георги Харизанов „слабите партии, умрялата кампания на излишните избори водят до тъпи резултати”. „Ако имаме правителство, то нито ще е силно, нито ще е реформаторско, нито стабилно, нито здраво, нито дясно, нито ляво”, категоричен е политическият анализатор.

„Математиката показва, че ГЕРБ-СДС е спечелила близо 70 хиляди гласа повече спрямо предишните избори. ПП-ДБ е спечелила 20-30 хиляди отгоре. Това означава, че все пак гражданите са гласували за системните партии”, отбеляза журналистът Веселин Стойнев.

По думите на политолога Борис Попиванов възможностите за съставяне на кабинет в рамките на 51-вия парламент са същите като тези в 50-ия. „Новото в ситуацията е скучната кампания. Толкова скучна кампания на българските избиратели никога не е представяна”, смята изпълнителният директор на „Галъп” Петко Петков.

Още: "Дайте един валериан на Руди" и "новите избори да са при лятното часово време": Реакциите в мрежите (СНИМКИ)

Изборният пъзел тепърва ще се нарежда, каза пред БНР политологът Петър Чолаков. Интригата е голяма, посочи той относно резултатите на партиите "Величие" и МЕЧ, за които още не е ясно дали ще влязат в новия парламент. В този смисъл политологът призова да се изчака паралелното преброяване.

Според него изглежда малко по-лесно ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" да се разберат: "Преди избори сигналите от страна на "Продължаваме промяната - Демократична България" са двупосочни. Натискат мигача и наляво, и надясно. Биха работили с ГЕРБ и не биха работили с ГЕРБ. Оставят си вратата, този път доста по-ясно, за управление с ГЕРБ. Друг е въпросът дали имат намерение въобще да тръгнат да влизат през тази врата заедно с Борисов, а бих казал и с Пеевски, за да управляват отново заедно, или си оставят тази врата по-скоро, за да кажат, че са диалогични, и за да не ги упрекне Борисов, както е в негов стил – да им се накара".

Още: 80% паралелно преброяване: "Възраждане" пред ПП-ДБ, 8 партии в парламента

ГЕРБ са първа политическа сила и те са с двоен резултат, което е много голяма електорална преднина, подчерта Петър Чолаков. По думите му, ако "Продължаваме промяната - Демократична България" отново работят с Борисов и Пеевски, това ще им се отрази много негативно електорално. За момента обаче при "Продължаваме промяната - Демократична България" поне е спряла ерозията, коментира политологът. Според него ако надделее прагматизмът, коалицията по скоро би останала на резервната скамейка: "Едно такова управление ще бъде много непопулярно. С много кратък хоризонт ще бъде такова правителство около ГЕРБ плюс Пеевски".

Чолаков заяви категорично, че гласовете от чужбина ще решат драмата между двете ДПС-та и въпроса за това кой ще бъде втори. Той обяви, че има неофициална информация за гласовете в Турция, според които Пеевски успява да се наложи сред българите там. Политологът отбеляза като позитивна тенденция по-високата избирателна активност. Той напомни, че от негласуването печелят търговците на гласове: "Избирателите повече от друг път, особено сравнено с предишния път, оцениха това и отидоха да гласуват".

Още: "Алфа Рисърч": Най-голям отлив от електората на ГЕРБ има към ДПС-Пеевски

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес