Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Алфа Рисърч": Как гласуваха за Народно събрание висшистите и най-младите?

09 юни 2024, 23:25 часа •
Реклама

ГЕРБ-СДС печели най-много гласове от избирателите с висше и полувисше образование. Общо 26% от тях са дали подкрепа за партията на Бойко Борисов, гласят екзитполовете на агенция „Алфа Рисърч“. Става въпрос за предсрочните избори за Народно събрание на 9 юни.

Още: Паралелно преброяване: ДПС пред ПП-ДБ, "Величие" в парламента

ДПС води при хората с основно образование

„Продължаваме промяната“ печели 22% подкрепа от гласувалите с висше образование, а 13 на сто от тях са дали вота си за „Възраждане“. Тук ДПС и ИТН си делят по 5%, а БСП има 8%.

Що се отнася до гласовете на хората със средно образование, 28% от тях са за ГЕРБ, 17% - за ДПС, 14% - за „Възраждане“, по 11% - за ПП-ДБ и БСП.

Най-много от гласуващите с основно образование са подкрепили ДПС – цели 55%. Тук 19 на сто от подкрепата е за ГЕРБ, а само 3% от хората в тази категория са дали глас за ПП-ДБ.

Още: Изборите в София: ПП-ДБ с убедителна победа над ГЕРБ

Младите гласуват най-много за ГЕРБ

Гласувалите във възрастовата група 18-30 г. най-много подкрепят ГЕРБ – 22% от най-младите са дали глас за партията на Бойко Борисов. При предишните парламентарни избори от април 2023 г. мнозинството в случая бе за ПП-ДБ. Сега коалицията взема 18 на сто, а ДПС – 16%, а „Възраждане“ – 12%.

28% от хората на възраст между 31 и 60 години са дали подкрепата си за ГЕРБ. Тук втори са ПП-ДБ с 19%, „Възраждане“ са с 16 на сто, а ДПС – с 14%.

Снимка: БГНЕС

При избирателите над 60 години водеща отново е партията на Борисов – 26%. Следва БСП с 18 на сто, „Възраждане“ с 13%, ПП-ДБ и ДПС с по 12%.

Още: Коя е партия "Величие", оказала се в битката за 50-ото Народно събрание?

Как гласуват мъжете и жените?

Според „Алфа Рисърч“ жените са повече от мъжете, гласували за ГЕРБ и ПП-ДБ за национален парламент на 9 юни. При партията на Борисов говорим за 28% от жените избиратели срещу 26% от мъжете, а при ПП-ДБ – за 16% от жените избиратели и за 14% от мъжете. Такава тенденция се вижда също при БСП (10 срещу 8 процента) и при ИТН 6 срещу 5 процента).

По 16% от мъжете избиратели са гласували за ДПС и „Възраждане“. Съответно – 11% и 12% от жените са подкрепили партиите на Делян Пеевски и на Костадин Костадинов.

Още: Как се разпределят мандатите в Народното събрание? Първи данни на агенциите

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес