Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адв. Петър Славов: Убийствата от 90-те години не са затворена страница

18 август 2023, 14:00 часа • 2371 прочитания

Изключително много убийството на Алексей Петров напомня почерка от 90-те, с които много се надявахме отдавна да сме приключили и това да е една затворена страница, но виждаме, че не е и няма как това да не е притестнително. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ адв. Петър Славов от инициативата “Правосъдие за всеки“:

Още: Имаше тясно затопляне на отношенията между Алексей Петров и Бойко Борисов: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

“Другото притеснително е, че беше идползвано веднага за политически цели. Включително се заговори и за някакъв вид реформа в службите, която, както виждаме, всеки политик си разбира по различен начин. Лично мен ме притесни, че се използва, за да се извадят едни стари законопроекти от 2021 г., които подчиняваха службите изцяло на парламента. Във всички случаи и другият вариант, не е добър. Да са изцяло под разпореждането на парламента, който да назначава ръководния състав, както беше написано в тези законопроекти някога и те не минаха, или пък изцяло на Министерски съвет да ги подчинят, защото виждаме, че това в определени ситуации може да доведе до много тежки проблеми. Включително и злоупотреба с власт.

Още: Адвокат смята, че убийството на Алексей Петров може да попадне в рубриката "Неразкрити престъпления"

Не беше толкова отдавна времето, когато парламентът приличаше на един гумен печат и правеше това, което му се нареди отгоре или от Банкя, както искате. Би трябвало да си спомняме тези времена, за да не допускаме подобно нещо да се повтаря, защото както виждаме, не сме застраховани. Така че някак си ми се иска, особено партиите на промяната да са си извлекли поуки. Не бяха толкова отдавна тези събития 2020-2021 г. и с малтретираните студенти пред МС, и тогава неадекватното поведение на вътрешното министерство и на службите. Не трябва да ги забравяме и да ги даваме изцяло в ръцете на една от властите, която да може да си кадрува както и когато реши.

Още: Съдебната експертиза е готова - ясно е как е убит Алексей Петров

Дали Аексей Петров да е бил посредник при създаване на сегашното правителство? Факт е, че той не криеше тези си контакти и амбиците си да се върне в службите, така че ми се струва, че тук отговори трябва да дадат представителите на ПП-ДБ, т.е. тези, които участват в това правителство, как точно се е случило. Но е факт, че самият Алексей Петров не веднъж е казвал, че се познава добре и с единия, и с другия, активно комуникира, така че, да, това са въпроси, на които те задължително трябва да дадат отговори.Включително имал ли е Алексей Петров определени претенции и какви са били те, съответно към властта и службите.

Допускам, че убийството ще отиде в графата неразкрити и с неизвестен извършител. Но да видим, дано ме опровергаят службите и си свършат работата.“

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес