Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АБВ, "Народен съюз" и "Гергьовден" създадоха политически и парламентарен съвет

30 май 2016, 15:47 часа • 894 прочитания

АБВ е съучредител на Политически и парламентарен съвет за контрол на изпълнителната власт и изготвянето на законодателни инициативи в сферите на съдебната реформа, борбата с корупцията, социалната и демографска политика, външна политика и национална сигурност, икономика и енергетика.

В обединението, което е отворено към всички политически сили и техните представители, на този етап освен ПП Алтернатива за българско възраждане участват, ПП „Народен съюз“, Движение „Гергьовден“ и представители на някои патриотични формации, информира БГНЕС.

„Съвета ще бъде политически и парламентарен, защото основното място за прокарване на политики е Народното събрание и защото амбицията ни е да надхвърлим нивото на парламента и да успеем да инициираме сериозни обществени дебати по значими за обществото теми. Ще продължим и инициираните от АБВ президентски дебати, които инициираме от началото на годината до сега, водени от убеждението, че българинът трябва да аргументира своя информиран избор за президент и вицепрезидент на държавата“, посочи зам .-председателят на АБВ Румен Петков, цитиран от пресцентъра на партията.

„Идеята за съвместната ни работа в този парламентарен съвет е навременна и в никакъв случай спонтанна. Народни представители от парламентарните групи, които формират този съвет, през последните месеци имат обща законодателна дейност, пряко свързана със съдебната реформа и с борбата с корупцията и престъпността. Конкретно в сектор „Съдебна реформа“ Парламентарния съвет към настоящия момент е внесъл над 50 промени в закони, свързани с административното правосъдие и осигуряването на бърз и справедлив съдебен процес.

Парламентарния съвет е внесъл и няколко поправки в НК, свързани с предотвратяването на контрабандата и злоупотребата при търговията с горива и метали. Особено съществено е предложението за поправка в закона, касаещо запасите от нефт и нефтопродукти, която отново е насочена конкретно към предотвратяването на злоупотреби в този сектор и цели въвеждането на срок за съхранение на запаси от нефт и нефтопродукти, нещо което към момента не е законодателно гарантирано“, посочи членът на ИБ на АБВ и председател на Правния съвет на партията Марин Киров. По думите му Политическия и парламентарен съвет ще внесе повторно и някои предложения, представени преди време от отделни негови представители, като текстовете на Закона за гражданските фалити и предложението за публичност на лобизма.

В заключение зам .- председателят на ПП АБВ Румен Петков постави акцент и върху продължаващите неясноти в сектор „Енергетика“. За пореден път той призова отговорните фактори в държавата да отговорят на въпроса имало ли е и с какъв мандат български делегации в Китай и Япония и водили ли са те преговори за изграждането на нова ядрена мощност с „Уестингхаус “ и японска компания, както и водени ли са преговори с японска компания за подмяна на турбина на ТЕЦ „Марица изток 2“ на десеторно по – висока цена и много преди края на срока на експлоатация на настоящото съоръжение. „Министерство на енергетиката е длъжно да даде на българското общество и много по-сериозна информация за кредита от около един милиард лева, който беше изтеглен фактически и зад гърба на НС, и зад гърба на гражданите.

Вярно ли е, че лихвата е повече от 6.5 процента и, че БЕХ я прехвърля на НЕК, както и дали е вярно че по кредита се предвижда и лихва от 2.5 процента за организация, както и кои са кредитодателите и дали се предвижда тегленето на облигации и при каква технология. Трябва също да са ясни и мотивите след като се тегли кредит за един милиард, защо КЕВР обявява своето намерение да замрази ценообразуването на електроенергията за следващ период от време.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес