Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2/3 от избирателите са гласували с хартия, резултатът - 80% сгрешени протоколи в София

13 юни 2024, 10:58 часа
Реклама

64% от хората са предпочели да упражнят правото си на глас чрез хартиена бюлетина на вота на 9 юни.

Реклама

Това са част от данните в анализа на Института за развитие на публичната среда, които обобщават, че технологията на гласуване е основна част от реториката на политическите партии в постоянните предизборни кампании в последните три години. Връщането на смесеното гласуване не е повишило избирателната активност.

Според данните на ЦИК на територията на страната имаше 9346 секции, в които можеше да се избера машинно устройство или хартиена бюлетина.

Още: Окончателно: Вижте кои са новите ни 17 евродепутати

Сред избирателите на седемте партии, които получават представителство в новия парламент, тези на ДПС в най-малка степен гласуваха с машина. Най-голям е делът на гласувалите машинно сред поддръжниците на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

"Трябва да отбележим, че след промените на Изборния кодекс от края на 2022 г. не се използва пълния капацитет на машинните устройства", подчертават от Института за развитие на публичната среда.

До какво води това обаче?

На този фон масови са надрасканите изборни протоколи - само в един от РИК-овете в София са предадени над 80% сгрешени изборни книжа в неделя. 

"Това, което видях в голяма част от протоколите, е доста особено. Има грешка още в първата част на протокола, в която се описва колко човека са гласували, колко бюлетини са използвани, колко са останали", обясни изборният експерт Даниел Стефанов. Според него когато свърши изборният ден, това трябва да се попълни преди да се отвори урната и да се извадят бюлетините.

Още: Политолог: ЕНП ще натисне ДБ да се отцепи и да управлява с ГЕРБ (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

"Много често хората имат страшно нетърпение да отворят урната и да видят кой как е гласувал. Като се отвори урната, преди тази информация да бъде извадена и вкарана в протокола, стават всякакви грешки", обясни Стефанов пред NOVA.

Другите проблеми са свързани с неизползването на първото копие на протокола като чернова, тъй като комисиите опитват колкото се може по-бързо да отидат в РИК и да предадат материалите, както и е нужно по-добро и сигурно обучение на председателите и секретарите на комисиите.

Още: Окончателно: ЦИК обяви най-ниската избирателна активност в демократичната история

Според Ива Лазарова, председател на Обществения съвет към ЦИК, този протокол е един от най-лесните в последните няколко кампании. "Хората от комисиите трябва да преминат специално направени обучения, в които да се обърне внимание на това как се попълват", заяви Лазарова. Според нея това не бяха най-простите избори и имаше нужда процедурата да е по-добре изчистена.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес