Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 000 лв. ще получат наследниците на загиналите при наводненията в с. Враниловци и в Мизия

13 август 2014, 13:30 часа • 14950 прочитания

Служебният вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков съобщи на пресконференция в МС, че със специално постановление на кабинета днес е решено наследниците на загиналите при наводненията в село Враниловци, област Габрово и в Мизия, където починаха четирима, да бъдат обезщетени с по 10 000 лева. От държавния бюджет се увеличава бюджетът на социалното министерство с 40 000 лева.

Парите ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане по местоживеене на загиналите. Министърът съобщи, че от всички населени места в пострадалия регион са приети молбите за еднократна помощ от 325 лева. Социалното министерство е осигурило по всички субсидирани програми за заетост 750 души - работници, в подкрепа на наводнените райони,като има готовност за още бройки. Освен това кметовете имат ресурс от хора, които получават месечна социална помощ и по закон са длъжни в продължение на 14 дни да полагат по 4 часа обществено полезен труд.

Това е ресурс, с който пряко разполагат кметовете на пострадалите селищата и препоръката ми е тези хора да бъдат наемани на три смени, каза министърът. За да се обезпечат инструменти, от които се нуждаят работници, МС е взел решение да се отблокират от Държавния резерв необходимите средства, за да се извършва ефективна работа, съобщи още социалният министър.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес