Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зам.-кмет на Пловдив: Финалът на конкурса „Трезор за идеи” е само началото

27 август 2024, 17:25 часа • 612 прочитания

В продължение на „Трезор за идеи: Конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на БНБ, гр. Пловдив“, днес на пл. Централен до Военния клуб бе открита изложба, представяща резултатите от инициативата. На 22 двустранни табла, експозицията показва визията на получените 42 предложения от 16 държави на 3 континента: Аржентина, Бангладеш, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Китай, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Русия, Тайван, Турция, Унгария и Япония. В екипите, разработили предложенията участие са взели над 100 души. От получените предложения 19 са подадени от България и 23 от чужбина.

Всяко едно от постъпилите предложения носи своя уникален подход за грижа към обекта като недвижимо културно наследство, своя визия за бъдещата функция на сградата на бившата Българска народна банка. Навлизайки в детайли и споделяйки общи теми за устойчивост, ангажираност и респект към миналото, в предложенията ясно личи стремеж да бъде преосмислено и обживено не просто едно физическо пространство, но и да се обогати културния живот на града чрез създаване на ново споделено място, в което се преплитат минало, настояще и бъдеще.

Изложбата бе представена и открита от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, който е и председател на журито на конкурса. Журито бе в състав арх. Нина Толева - Новак, арх. Робърт Чакъров, арх. Милена Крачанова арх. Чавдар Тенев, Виктор Янков и Светлана Куюмджиева и галеристът Стоян Даскалов.

Сред гостите на откриването на изложбата бяха Стефан Послийски – зам.-председател на ОбС Пловдив и председател на комисията по култура, туризъм, евроинтеграция и МИО, арх. Антоанета Топалова, част от екипа на едно от трите премирани предложения, много граждани и медии, които с интерес проследиха краткото представяне на всеки проект.

Експозицията започва с кратка информация за историята на сградата и нейната специфика. Предложенията в конкурса „Трезор за идеи“, които бяха представени от заместник-кмета Пламен Панов са изключително разнообразни - от библиотека и български литературен център, японски културен център, през академия по изкуствата, учебен център, център за театрално изкуство, дом на музиката, център за млади талантливи бъдещи художници, културен център и място за съвременни експозиции (включително добавена реалност и дигитални изкуства и нови технологии), творчески хъб и споделено пространство за работа и др. Някои от предложенията са по-класически – национален архитектурен музей, археологически музей, музей на Пловдив, нумизматичен музей и дом на парите и дори музей на био-разнообразието. Други са дори радикални с контрастиращи нови функции като обществена баня или закрита агора - публично събрание и център за дебати. Всички проекти бяха внимателно разгледани и оценени от експертното жури, което в духа на добрите международни практики в областта на опазването на културното наследство и стремежа за оптимална адаптация и социализация на сградата, премира три проекта:

 Предложение „Банков удар: Център за млади надежди в сферата на творческите индустрии“ на творчески колектив в състав Нико Фасел, Ян Рудт от Германия.

 Предложение „Музей на Пловдив: музейна експозиция за историята и духа на Пловдив“ на творчески колектив в състав: арх. Антоанета Топалова, арх. Мария Стоянова, арх. Володя Стоянов, Стефан Шивачев и инж. Ирина Рабенхорст.

 Предложение „Трезор и съкровища: Филиал на Регионален археологически музей – Пловдив“, с автор Десислава Давидова.

В процеса на работа и след дълга дискусия, журито взе решение да отличи с „Почетна грамота“ още три от постъпилите предложения, които по атрактивен начин предлагат алтернатива за бъдещото развитие на сградата. Това са:

 Предложение „Арт форум“ с автор Мирта Билос от Великобритания

 Предложение „Имерсивен център за творческо развитие и дигитални изкуства“ с автор Михаил Огнянов, България.

 Предложение „Гръбнакът: културен ренесанс в Пловдив“ на творчески колектив Цу Чин Хуанг, Ю Хсин Лий и Тинг Чен Ву от Тайван.

„В момента кметът Костадин Димитров се запознава с трите най-високо оценени конкурсни предложения. След това ще се търси обществено съгласие за реализирането на избрания проект и ще обявим архитектурен конкурс. В момента с инициативата „Трезор за идеи“ говорим само за бъдещата функция на сградата на бившата БНБ. Следващата стъпка е задание, което трябва да се съгласува с НИНКН, а на финала - архитектурен конкурс“ , поясни Пламен Панов, като допълни, че до края на седмицата ще бъде готова и актуализираната количествено – стойностната сметка за ремонта и реставрацията на фасадата. „Предвиждаме в бюджета на Община Пловдив за следващата година да бъдат заложени необходимите за това средства, защото трябва да се погрижим за фасадата на сградата, част от лицето на Пловдив. Финалът на конкурса „Трезор за идеи” всъщност е само началото“, каза зам.-кметът Пламен Панов.

Предстои да бъдат връчени наградите на трите премирани проекта, както и диплом на всички взели участие. Наградният фонд на конкурсната инициатива е в размер на 14 100 лв., от които 9 100 лв. са осигурени от бюджета на Община Пловдив, а 5 000 лв. са дарение от „Холдинг КЦМ 2000“ АД. Инициативата получи безрезервна подкрепа и от Рубекула и YTONG.

Всичко за инициативата и конкурсните предложения (https://trezorzaidei.com/).

Още: Откриха Център за интегрирани социални и здравни услуги в Пловдив

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес