Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спор в Пловдив да бъде ли теглен голям кредит за инфраструктура

18 декември 2019, 07:14 часа • 2270 прочитания

Да тегли ли или не Пловдив заем от Европейската инвестиционна банка, за да реализира най-големите си проекти - нов мост над река Марица, пробива "Модър-Царевец" под жп линията, за да се свържат районите "Западен" и "Южен", изграждане на вътрешен ринг? С подобен кредит София изгради метрото.

“Ще има обществено обсъждане, а последната дума ще е на пловдивчани. Ако те не са съгласни, ще работим и без заем”, обясни механизма на вземане на решение кметът Здравко Димитров, цитиран от в. "24 часа".

Темата стана актуална заради критики на бившия градоначалник Иван Тотев, след като сегашният зам.-кмет Илия Кирчев публично оповести идеята преди няколко дни.

"Моят предшественик е преговарял за 80 млн. лева, които Пловдив да вземе като заем от Европейската инвестиционна банка - същата финансова институция, която предлага сега на нас кредитна линия за 120 млн. лева", отвърна Здравко Димитров, който уточни, че говорим за 1% лихва, 7 години гратисен период и срок за връщане от 25 години. Според него има излишна истерия в някои местни медии. Проектът за кредитна линия ще е готов до дни и ще бъде качен на сайта на общината.

Зам.-кметът Илия Кирчев уточни, че парите от ЕИБ ще отидат за важните инфраструктурните проекти, а не за текущи ремонти, каквито е извършила предишната власт с 30-милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. С парите, изтеглени от екипа на Тотев, които тепърва ще се връщат в следващите години, бяха реконструирани бул. "Руски", част от "Шести септември" и "Коматевско шосе". Все още не е довършен новият булевард "Северен", чийто срокове отдавна са изпуснати.

Освен това, обновеният от Тотев площад “Централен”, който глътна 10 милиона лева, още няма акт 16 за въвеждане в експлоатация. Това е причината според думите на кмета Димитров там да няма коледен базар, а той да бъде преместен в "Капана".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес