Над 37 хил. болни в Пловдивско се лекуват при трима онколози

9791
Над 37 хил. болни в Пловдивско се лекуват при трима онколози
Снимка: Thinkstock/ Guliver

37 618 раково болни се лекуват от едва трима онколози. Информацията съобщи директорът на Комплексния онкологичен център (КОЦ)-Пловдив д-р Калин Калинов.

По думите му специалистите в тази област са крайно недостатъчни, както за Пловдив, така и за цялата страна. Там общият брой на онколози е едва 43-ма, информира Дарик радио. 

В Бургас отвори врати новата онко поликлиника

Новата специализирана онко поликлиника в Бургас отвори врати. Сградата отговаря на всички национални и европейски стандарти. В нея ще с...

Висококвалифицираните млади кадри напускат страната ни не заради липсата на добро заплащане, а заради лошия психоклимат. Тази тенденция обаче може да бъде прекратена с прилагането на една добра социална политика, отстрана на бъдещото правителство, смята д-р Калинов.

Той бе категоричен, че е необходимо и изготвянето на единен национален антираков план, който включва платформа от мерки за подобряване на диагностиката, лечението и последващите грижи за пациента и близките му.

Средствата, които се отделят за Онкологията в България, също са крайно недостатъчни.

Междувременно в Пловдив започва кампанията за безплатни прегледи на жени в неравностойно положение. Тя ще продължи в следващите няколко месеца. Прегледите ще се провеждат в ехографския калинет на Втора база на КОЦ на бул. „Александър Стамболийски” №2А.

Създават център за възстановяване след лечение на онкоболни в Бургас

Център за възстановяване след лечение на онкоболни в Бургас ще бъде създаден в Бургас. Информацията съобщи председателят на УС на сдруж...

Подобни кампании са много важни, смята д-р Калинов, защото у нас няма антираков план и национална здравна стратегия.

Статистиката отчита, че за месеците от началото на годината новозаболелите от карциноми са 5 235 българи от трите области Пловдив, Пазарджик и Смолян. От тях най-много са тези с диагноза „рак на млечната жлеза”, следвани от колоректален карцином, и този на белия дроб и простата, информира Радио Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com