Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лъвът на Шипка посреща годишнината реставриран

24 август 2019, 09:16 часа • 4312 прочитания

Близо 40 години лъвът на паметника Шипка не е обезпокояван, но в дните преди 142- рата годишнина от боевете за Шипченския проход той бе реставриран от екип на скулптора Жорж Трак. Монументалната фигура е поставена преди 85 години от майстора- ножар Христо Гъдев. Днес става ясно, че металната носеща конструкция във вътрешността на лъва е много добре запазена, тя беше почистена и обработена с химикали срещу корозията, така е работено и по отливките, от които е сглобен лъвът.

Реставраторите обработиха и фугите, както и цялата фигури с препарати. Любопитно е, че теглото на лъва, съобщавано обикновено от екскурзоводи, след намесата на екипа, трябва да се коригира. Той не тежи 28 тона, както се знаеше, а 12 тона. Вътрешната конструкция тежи още два до три тона. 


Любопитна е историята, свързана с поставянето на лъва преди години. Първоначалният план е бил той на гледа на север. Протестирали румънците. Решили да гледа на юг- това пък породило протести на Гърция и Турция. Решили да го обърнат на запад- скочили сърбите. Така в последния вариант той гледа на изток. 

 

 

Веселина Божилова
Веселина Божилова Отговорен редактор
Новините днес